Rețete Pascale

Moristi cu dulceata


Moristi cu dulceata

Zilele trecute am pregatit moristi cu aluat de casa si dulceata de caise sau capsuni. Acest tip de aluat mama il foloseste la placinte, insa mie acum mi s-a parut distractiv sa-i dau alta intrebuintare.

Ingrediente:
25 g drojdie proaspata;
200 ml apa calduta;
O lingurita zahar;
O lingurita sare;
115 g unt sau Rama Maestro 72% grasime;
Faina cat cuprinde;
1 ou;

Pentru umplutura: dulceata de caise,  dulceata de capsuni.

Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina 72% grasime (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins.


Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul in foaie potrivit de subtire. Se impatureste. Se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care se intinde din nou in foaie potrivita ca grosime si se impatureste. Se repeta procedeul de 4 ori.
Dupa ultima impaturire, se lasa aluatul la frigider peste noapte.


A doua zi, se imparte aluatul in doua bucati pentru a le pregati mai usor. Dati la rece aluatul cu care nu lucrati pentru a nu se topi untul din el.
Se presara faina pe masa. Se intinde primul aluat in foaie potrivita ca grosime, se taie in patrate.


Apoi se aduce fiecare patrat la forma de morisca astfel: se cresteaza colturile pana spre mijloc, obtinand 4 triunghiuri imaginare si fiecare colt drept al fiecarui triunghi se pliaza spre mijloc.

Se asaza moristile intr-o tava cu hartie de copt, se mai lasa la crescut cam 10 minut in tava (timp in care se poate porni cuptorul), apoi se preseaza cu degetul in mijloc, se pune pe fiecare un pic de dulceata si se ung cu ou.



Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau pana devin aurii.
Din prima bucata de aluat se obtin 12 moristi (o tava).
Dupa ce se racesc, se pot servi cu mai multa dulceata, daca doriti.
  

Din celalalt aluat am pregatit trandafirasi. Se taie aluatul in fasii lungi, se rasuceste fiecare fasie si se impatureste ca o spirala simpatica, modeland un pic cu degetele. Se lasa la crescut in tava cam 10 minute, apoi se pune pe fiecare un pic de dulceata de capsuni ca sa semene cu niste trandafirasi si se ung cu ou. Se coc pana se rumenesc, avand grija sa nu le uscam.

Cu resturile de aluat va puteti juca, impletindu-le sau gasind noi forme.




Tips:
Se pastreaza intr-o punga intrucat au tendinta sa se usuce.
Este un aluat simplu, care nu contine ou si daca nu este nici uns cu ou, poate fi un desert de post.
Pot fi luate si la pachet sau in excursii.


Timp total: aprox 3h 40min
Portii: 8




Pofta Buna!

Distincții culinare:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 8/2017

Comentarii