Rețete Pascale

Tort rustic de vară cu fructe de pădure


Tort rustic de vară cu fructe de pădure

Tort rustic de vară cu cremă de lămâie, frişcă şi fructe de pădure

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
3 ouă + 2 albuşuri,
un vârf de linguriţă sare,
3 linguri zahăr,
140 ml ulei,
5 linguri făină,
un plic praf de copt,

pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apă,
2 linguri zahăr,
1 lingură tărie,

pentru crema de lămâie:
250 ml lapte,
3 linguri zahăr,
2 linguri amidon,
Un praf de sare,
50 g unt;
O linguriţă coajă rasă de lămâie ţinută în zahăr la borcan,
50 ml frişcă lichidă,

pentru ornat avem nevoie de:
150 ml frişcă lichidă;
mure, afine, zmeură, după gust

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apoi făina şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mic aprox 30-35 de minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia (sau până trece testul scobitorii).  Se lasă la răcit.

Se prepară un sirop din apă şi zahăr, se lasă un pic să fiarbă, se dă de pe foc, se adaugă tărie şi se lasă la răcit.  

Pentru crema de lămâie: într-o crăticioară, se amestecă laptele cu zahărul, un praf de sare, coaja de lămâie şi amidonul, se pune pe foc mic şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit. Apoi se adaugă frişca lichidă şi bate un pic cu mixerul, până devine cremoasă.


Pentru asamblare şi decor: se taie blatul în 2 foi şi se însiropează. Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se umple tortul cu crema de lămâie, se presară fructe, apoi un o parte din frişcă. Se adaugă capacul, se întinde restul de frişcă, nivelând cu o spatulă un pic mai dezordonat, pentru un aspect rustic. Se presară restul de fructe şi se dă la frigider până la servire.


Porţii: 12
Timp de pregătire: 1h 25min
Timp de coacere: 35 min
  
  




Poftă Bună!

Comentarii