Summer Celebration

Summer Celebration

 

Am pregătit aceste prăjituri pentru onomastica mea. Pentru că se apropie vara, am zis să-mi încânt familia cu un blat pufos de vanilie, cu mousse de zmeură, mousse de mango și glazură de ciocolată albă, peste carea am adăugat o rochiță din cremă, această prăjitură este o sărbătoare de vară, cu fructe.

La mulți ani tuturor sărbătoriților, de Sf. Constantin și Elena!

 

Timp de pregătire: 2 h

Timp de gătire: 30 min

Porții:  10


Ingrediente:

Pentru blat:

5 ouă M,

Un praf de sare,

35 g zahăr,

12 ml (1 lingură) zeamă de lămâie,

6 g extract de vanilie Bourbon,

50 ml apă,

50 ml ulei,

6 g praf de copt,

130 g făină albă pentru prăjituri

 

Pentru crema mascarpone:

500 ml frișcă lichidă,

320 g brânză mascarpone,

 

Pentru mousse-ul de zmeură:

115 g coulis de zmeură,

30 ml apă,

250 g cremă mascarpone,

2 g gelatină + 30 ml apă,

 

Pentru mousse-ul de mango:

100 g mango,

30 g zahăr,

60 ml apă,

250 g cremă mascarpone,

2 g gelatină + 30 ml apă,

 

Pentru glazura de ciocolată:

200 g ciocolată albă

 

În plus:

250 g zmeură proaspătă


Mod de preparare:

Blatul:

Bați cu mixerul albușurile cu sarea, până se spumează ușor, adaugi zeama de lămâie și zahărul și bați până ce spuma capătă consistență. Adaugi gălbenușurile, vanilia, uleiul cu apa, amestecând bine. Adaugi apoi amestecul de praf de copt cu făină, în mai multe reprize, omogenizezi tot cu mixerul, la viteza cea mai mică.

Pregătești o formă de formă de copt pătrată de 20 cm cu hârtie de copt. Dacă ai o formă cu bază detașabilă, cum am avut eu, pui 2 bucăți de hârtie de copt așezate una peste alta, perpendicular. Astfel vei avea margini, iar aluatul nu va curge pe sub baza detașabilă. Poți să pui și o singură hârtie mare și înaltă și să o îndoi, dar aluatul se va încreți pe margine la copt, nu va avea margini frumoase.

Torni aluatul în tavă.



Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180°C), pentru aprox 30 de minute (sau până trece testul scobitorii).

 

Crema mascarpone:

Bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi brânza mascarpone, omogenizezi. Trebuie să aibă consistență moale.

 

Mousse-ul de mango:

Mai întâi hidratezi gelatina în 30 ml apă rece.

Tai mango în bucăți mici, le pui într-o crăticioară cu zahărul și 60 ml apă, fierbi cam 5 minute, ca să se înmoaie fructul, al meu nu a fost prea copt. Dai deoparte și pasezi cu un blender de mână, pentru a obține un piure.

Adaugi gelatina scursă de apă (eu am avut foi așa că am stors-o cu mâna) în compoziție și amesteci.

Adaugi puțină cremă mascarpone (aprox 50 g) în amestecul de mai sus, amesteci, o să vezi că se întărește un pic. Adaugi restul de cremă mascaporne și omogenizezi, o să capete consistență cremoasă.

Tips & Tricks: Ai grijă să nu amesteci prea mult în cremă, ca să nu o faci vârtoasă. Dacă totuși ți se întâmplă asta, o rezolvi cu 2-3 linguri de lapte rece. 


Mousse-ul de zmeură:

Mai întâi hidratezi gelatina în 30 ml apă rece.

Pui coulisul de zmeură cu 30 ml apă într-o crăticioară și îl încălzești, nu trebuie să fiarbă, ci să fie suficient de caldă cât să poți pune gelatina în el (50 °C).

Procedezi ca la mousse-ul de zmeură: adaugi gelatina hidratată și stoarsă peste fructe, adaugi mai întâi puțină cremă mascarpone, amesteci, apoi adaugi restul de cremă și omogenizezi.


Pentru glazura de ciocolată:

Topești ciocolata albă pe baie de abur și dai deoparte. Lași un pic la răcit.

 

Montare:

Pui blatul în tava cu bază detașabilă.

Torni mousse-ul de zmeură și nivelezi frumos cu o spatulă de decorare pentru glazură (e ușor curbată și îți e utilă la marginile tăvii).

Adaugi zmeură spălată și uscată pe șervete, o îndeși ușor în cremă.


Adaugi și mousse-ul de mango și nivelezi. Dai deoparte cam 3 linguri din cremă, pentru decor. Dai la frigider cam 15 minute.

Torni ciocolata albă și nivelezi frumos.

Dai la frigider până se încheagă bine toate straturile.



Decor:

Scoți prăjitura din tavă cu grijă, o scrijelești ușor, îți faci semne cu niște frigărui, pe unde vor veni tăieturile, apoi o tai cu un cuțit trecut prin flacără (ca să se topească ușor ciocolata la contact). O tai în triunghiuri.

Crema mascarpone rămasă o pui într-un poș în care ai trasat niște dungi pe interior cu colorant alimentar. Poți folosi un dui mare, pentru flori ca niște rochițe. Ornezi prăjiturile cu flori.








Poftă Bună!

Rețeta video:


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!