Summer Celebration
Summer Celebration
Am pregătit
aceste prăjituri pentru onomastica mea. Pentru că se apropie vara, am zis să-mi
încânt familia cu un blat pufos de vanilie, cu mousse de zmeură, mousse de
mango și glazură de ciocolată albă, peste carea am adăugat o rochiță din cremă, această prăjitură este o sărbătoare de vară, cu fructe.
La mulți
ani tuturor sărbătoriților, de Sf. Constantin și Elena!
Timp de pregătire: 2 h
Timp de gătire: 30 min
Porții: 10
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă M,
Un praf
de sare,
35 g
zahăr,
12 ml (1
lingură) zeamă de lămâie,
6 g
extract de vanilie Bourbon,
50 ml
apă,
50 ml
ulei,
6 g praf
de copt,
130 g
făină albă pentru prăjituri
Pentru crema mascarpone:
500 ml
frișcă lichidă,
320 g
brânză mascarpone,
Pentru mousse-ul de zmeură:
115 g
coulis de zmeură,
30 ml
apă,
250 g
cremă mascarpone,
2 g
gelatină + 30 ml apă,
Pentru mousse-ul de mango:
100 g
mango,
30 g zahăr,
60 ml
apă,
250 g
cremă mascarpone,
2 g gelatină
+ 30 ml apă,
Pentru glazura de ciocolată:
200 g
ciocolată albă
În plus:
250 g
zmeură proaspătă
Mod de preparare:
Blatul:
Bați cu
mixerul albușurile cu sarea, până se spumează ușor, adaugi zeama de lămâie și
zahărul și bați până ce spuma capătă consistență. Adaugi gălbenușurile,
vanilia, uleiul cu apa, amestecând bine. Adaugi apoi amestecul de praf de copt cu făină, în mai multe reprize, omogenizezi tot cu mixerul, la viteza cea mai
mică.
Pregătești
o formă de formă de copt pătrată de 20 cm cu hârtie de copt. Dacă ai o formă cu
bază detașabilă, cum am avut eu, pui 2 bucăți de hârtie de copt așezate una
peste alta, perpendicular. Astfel vei avea margini, iar aluatul nu va curge pe
sub baza detașabilă. Poți să pui și o singură hârtie mare și înaltă și să o
îndoi, dar aluatul se va încreți pe margine la copt, nu va avea margini
frumoase.
Torni aluatul
în tavă.
Crema mascarpone:
Bați cu
mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi brânza mascarpone, omogenizezi. Trebuie
să aibă consistență moale.
Mousse-ul de mango:
Mai întâi
hidratezi gelatina în 30 ml apă rece.
Tai mango
în bucăți mici, le pui într-o crăticioară cu zahărul și 60 ml apă, fierbi cam 5 minute,
ca să se înmoaie fructul, al meu nu a fost prea copt. Dai deoparte și pasezi cu
un blender de mână, pentru a obține un piure.
Adaugi gelatina
scursă de apă (eu am avut foi așa că am stors-o cu mâna) în compoziție și
amesteci.
Adaugi puțină
cremă mascarpone (aprox 50 g) în amestecul de mai sus, amesteci, o să vezi că
se întărește un pic. Adaugi restul de cremă mascaporne și omogenizezi, o să
capete consistență cremoasă.
Tips & Tricks: Ai grijă să nu amesteci prea mult în cremă, ca să nu o faci vârtoasă. Dacă totuși ți se întâmplă asta, o rezolvi cu 2-3 linguri de lapte rece.
Mousse-ul de zmeură:
Mai întâi
hidratezi gelatina în 30 ml apă rece.
Pui coulisul
de zmeură cu 30 ml apă într-o crăticioară și îl încălzești, nu trebuie să
fiarbă, ci să fie suficient de caldă cât să poți pune gelatina în el (50 °C).
Procedezi ca la mousse-ul de zmeură: adaugi gelatina hidratată și stoarsă peste fructe, adaugi mai întâi puțină cremă mascarpone, amesteci, apoi adaugi restul de cremă și omogenizezi.
Topești
ciocolata albă pe baie de abur și dai deoparte. Lași un pic la răcit.
Montare:
Pui blatul
în tava cu bază detașabilă.
Torni mousse-ul
de zmeură și nivelezi frumos cu o spatulă de decorare pentru glazură (e ușor
curbată și îți e utilă la marginile tăvii).
Adaugi zmeură spălată și uscată pe șervete, o îndeși ușor în cremă.
Torni ciocolata
albă și nivelezi frumos.
Dai la frigider până se încheagă bine toate straturile.
Decor:
Scoți
prăjitura din tavă cu grijă, o scrijelești ușor, îți faci semne cu niște
frigărui, pe unde vor veni tăieturile, apoi o tai cu un cuțit trecut prin
flacără (ca să se topească ușor ciocolata la contact). O tai în triunghiuri.
Crema mascarpone rămasă o pui într-un poș în care ai trasat niște dungi pe interior cu colorant alimentar. Poți folosi un dui mare, pentru flori ca niște rochițe. Ornezi prăjiturile cu flori.
Poftă Bună!
Rețeta video:
La multi ani si la multe retete delicioase!
RăspundețiȘtergereVă mulțumesc foarte mult! :)
Ștergere