Prajitura Cristina

 


Prăjitură Cristina

 

Pentru onomastica surorii mele, am pregătit o prăjitură cu blat cu mix de nuci, cremă de mure, cremă de lămâie, glazură de ciocolată și frișcă. Am decorat cu struguri și ciocolată roz.

 

Timp de pregătire: 3 h

Timp de gătire: 24 min

Porții: 16

 

Ingrediente:

Pentru blat:

5 ouă L,

Un praf de sare,

5 ml îndulcitor / 65 g zahăr,

75 g făină albă pentru prăjituri,

100 g mix nuci (pecan, fistic, alune),

6 g praf de copt,

 

Pentru sirop:

400 ml apă,

3 ml îndulcitor / 50 g zahăr,

2 lingurițe esență de rom,

1 linguriță coajă de portocală,

 

Pentru crema de mure:

125 ml frișcă lichidă,

125 g brânză mascarpone,

100 g mure,

 

Pentru crema de lămâie:

125 ml frișcă lichidă,

125 g cremă mascarpone,

1 linguriță coajă de lămâie,

 

Pentru glazura de ciocolată:

100 g cuvertură de ciocolată neagră,

70 ml lapte,

40 g unt,

 

Pentru decor:

200 ml frișcă lichidă,

Struguri albi, după gust,

30 g cuvertură de ciocolată roz

 

Mod de preparare:

Blatul:

Bați cu mixerul albușurile cu sarea și îndulcitorul, până devin spumoase. Adaugi gălbenușurile, unul câte unul, omogenizând. Adaugi apoi făina, praful de copt și nucile, în mai multe reprize, omogenizezi tot cu mixerul, la viteza cea mai mică.

Pregătești o formă de copt pătrată de 20 cm (tava mea are bază detașabilă) cu hârtie de copt. Torni aluatul în tavă.


Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180°C), pentru aprox 20 de minute (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.

 

Siropul:

Fierbi aprox 2 minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, dai deoparte, adaugi esența de rom și lași la răcit.

Tai blatul în două foi, pe care le însiropezi.



Pentru creme:

Bați la un loc frișca lichidă, mai moale, adaugi brânza mascarpone, omogenizezi. Acum separi crema în două boluri: pentru crema de mure, adaugi fructele proaspete, spălate și zvântate, pe care le-ai zdrobit cu o furculiță și amesteci bine cu crema. Pentru crema de lămâie, adaugi coaja de lămâie și amesteci.

 

Montare:

Pui o foaie de blat în tava în care l-ai copt (cu bază detașabilă).

Torni crema de mure și o nivelezi cu o spatulă de decorare pentru glazură (e ușor curbată și îți e utilă la marginile tăvii).


Adaugi a doua foaie de blat.

Adaugi și crema de lămâie și nivelezi. Dai la frigider 30 de minute.

 

Pentru glazura de ciocolată:

Pui într-un ibric cuvertura de ciocolată, laptele și untul. Fierbi amestecul pe foc mic, până se omogenizează și se îngroașă ușor. Amesteci tot timpul, să nu se lipească. Lași un pic la răcit.

 

Torni glazura de ciocolată peste prăjitură și nivelezi frumos. Dai la frigider din nou 30 de minute.

 

Decor:

Bați frișca lichidă până devine cremoasă, umpli un poș și ornezi prăjitura după plac.


Decorezi cu struguri spălați și uscați și cu bucățele de cuvertură de ciocolată roz.


 



Poftă Bună!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!