Prajitura Cristina
Prăjitură Cristina
Pentru
onomastica surorii mele, am pregătit o prăjitură cu blat cu mix de nuci, cremă de mure, cremă de
lămâie, glazură de ciocolată și frișcă. Am decorat cu struguri și ciocolată roz.
Timp de
pregătire: 3 h
Timp de
gătire: 24 min
Porții:
16
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă L,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor / 65 g zahăr,
75 g
făină albă pentru prăjituri,
100 g
mix nuci (pecan, fistic, alune),
6 g praf
de copt,
Pentru sirop:
400 ml
apă,
3 ml
îndulcitor / 50 g zahăr,
2
lingurițe esență de rom,
1
linguriță coajă de portocală,
Pentru crema de mure:
125 ml
frișcă lichidă,
125 g
brânză mascarpone,
100 g
mure,
Pentru crema de lămâie:
125 ml
frișcă lichidă,
125 g
cremă mascarpone,
1
linguriță coajă de lămâie,
Pentru glazura de ciocolată:
100 g cuvertură
de ciocolată neagră,
70 ml
lapte,
40 g
unt,
Pentru decor:
200 ml
frișcă lichidă,
Struguri
albi, după gust,
30 g cuvertură
de ciocolată roz
Mod de preparare:
Blatul:
Bați cu
mixerul albușurile cu sarea și îndulcitorul, până devin spumoase. Adaugi
gălbenușurile, unul câte unul, omogenizând. Adaugi apoi făina, praful de copt și
nucile, în mai multe reprize, omogenizezi tot cu mixerul, la viteza cea mai
mică.
Pregătești
o formă de copt pătrată de 20 cm (tava mea are bază detașabilă) cu hârtie de
copt. Torni aluatul în tavă.
Siropul:
Fierbi aprox
2 minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, dai deoparte, adaugi esența
de rom și lași la răcit.
Tai blatul
în două foi, pe care le însiropezi.
Pentru creme:
Bați la
un loc frișca lichidă, mai moale, adaugi brânza mascarpone, omogenizezi. Acum separi
crema în două boluri: pentru crema de mure, adaugi fructele proaspete, spălate
și zvântate, pe care le-ai zdrobit cu o furculiță și amesteci bine cu crema. Pentru
crema de lămâie, adaugi coaja de lămâie și amesteci.
Montare:
Pui o
foaie de blat în tava în care l-ai copt (cu bază detașabilă).
Torni crema
de mure și o nivelezi cu o spatulă de decorare pentru glazură (e ușor curbată
și îți e utilă la marginile tăvii).
Adaugi
și crema de lămâie și nivelezi. Dai la frigider 30 de minute.
Pentru glazura de ciocolată:
Pui într-un
ibric cuvertura de ciocolată, laptele și untul. Fierbi amestecul pe foc mic,
până se omogenizează și se îngroașă ușor. Amesteci tot timpul, să nu se
lipească. Lași un pic la răcit.
Torni glazura
de ciocolată peste prăjitură și nivelezi frumos. Dai la frigider din nou 30 de
minute.
Decor:
Bați
frișca lichidă până devine cremoasă, umpli un poș și ornezi prăjitura după
plac.
Poftă Bună!
La multi ani surorii si intregii familii!
RăspundețiȘtergereVă mulțumesc foarte mult! Toate cele bune și dumneavoastră!
Ștergere