Rulade de Craciun: Buturuga de Craciun (2022)

 


Buturugă de Crăciun

Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă cu cremă de castane și ganache de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit cremă de castane și lichior deciocolată de la Lidl, foarte gustoase toate. Au fost ai mei așa de  bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.

 

Timp pregătire: aprox 50 min

Timp coacere: aprox 18 min

Porţii: 12

 

Ingrediente:

Pentru blat:

6 ouă,

1 praf sare,

5 ml îndulcitor,

110 ml ulei,

50 ml suc de portocale,

150 g făină,

5 g praf de copt,

 

Pentru crema ganache:

100 g cuvertură de ciocolată neagră,

200 ml frișcă lichidă,

 

Pentru crema de cafea cu lichior de ciocolată:

170 ml frișcă lichidă,

2 linguri cremă ganache,

1 linguriță cafea solubilă,

4 lingurițe lichior de ciocolată,

 

Decor:

 frunzulițe de busuioc,

fulgi de cocos,

frunze de rozmarin,

coacăze roșii,


 în plus:

zahăr pentru rulat blatul,

160 g cremă de castane


Mod de preparare:

Blatul:

Bați albușurile cu sarea și îndulcitorul, până obții o spumă.

Adaugi gălbenușurile, uleiul, sucul de portocală (50 ml), făina și praful de copt, omogenizând.

Torni aluatul într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15-18 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Scoți blatul pe un prosop de bucătărie pudrat cu zahăr desprinzi cu grijă hârtia de copt și o rulezi fierbinte. Lași la răcit.

 

Crema ganache:

Pui pe baie de abur cuvertura de ciocolată ruptă bucățele împreună cu frișca și amesteci din când în când.

Când s-a topit ciocolata, dai deoparte, amesteci și dai la frigider până se încheagă.

Bați cu mixerul până devine cremoasă.

 

Pentru crema de cafea cu lichior de ciocolată:

Bați cu mixerul frișca, până devine cremoasă. Adaugi 2 linguri din crema ganache pregătită anterior.

Adaugi și cafeaua și lichiorul și omogenizezi.


Montare și decor:

După ce s-a răcit rulada, o desfaci, o ungi cu cremă de castane, adaugi crema de cafea și nivelezi cu o spatulă. O rulezi.


Tai o bucată din ruladă, oblic și o așezi așază pe un platou, astfel încât să-i dai formă de buștean.


 Îmbraci rulada în crema ganache și desenzi dungi de lemn cu ajutorul unei furculițe

Decorezi cu frunzulițe de busuioc, fulgi de cocos, frunze de rozmarin și coacăze roșii.



  





Poftă Bună!

Sărbători Fericite!


rețeta video:


Comentarii

  1. Waw! Perfectă ți-a ieșit, Ancuța! 😋😋😋Sărbători binecuvântate alături de cei dragi! 🎄🎉🎊🎁🛷⛸

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Sărbători fericite!
      Poți să-mi spui, te rog, tot numele, că nu-mi dau seama cine e! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!