Rulade de Craciun: Buturuga de Craciun (2022)
Buturugă de Crăciun
Buturuga
de Crăciun sau Bûche de Noël este
un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă cu
cremă de castane și ganache de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un
buștean. Pentru umplut eu am folosit cremă de castane și lichior deciocolată de
la Lidl, foarte gustoase toate. Au fost ai mei așa de bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au
grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.
Timp pregătire: aprox 50 min
Timp coacere: aprox 18 min
Porţii: 12
Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă,
1 praf
sare,
5 ml
îndulcitor,
110 ml
ulei,
50 ml
suc de portocale,
150 g
făină,
5 g praf
de copt,
Pentru crema ganache:
100 g cuvertură
de ciocolată neagră,
200 ml
frișcă lichidă,
Pentru crema de cafea cu lichior
de ciocolată:
170 ml
frișcă lichidă,
2
linguri cremă ganache,
1
linguriță cafea solubilă,
4 lingurițe
lichior de ciocolată,
Decor:
frunzulițe de busuioc,
fulgi de
cocos,
frunze
de rozmarin,
coacăze
roșii,
în plus:
zahăr
pentru rulat blatul,
160 g
cremă de castane
Mod de preparare:
Blatul:
Bați albușurile
cu sarea și îndulcitorul, până obții o spumă.
Adaugi gălbenușurile,
uleiul, sucul de portocală (50 ml), făina și praful de copt, omogenizând.
Torni aluatul
într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit, la foc
mediu, pentru 15-18 minute, având grijă să rămână ușor aurie.
Scoți
blatul pe un prosop de bucătărie pudrat cu zahăr desprinzi cu grijă hârtia de
copt și o rulezi fierbinte. Lași la răcit.
Crema ganache:
Pui pe
baie de abur cuvertura de ciocolată ruptă bucățele împreună cu frișca și
amesteci din când în când.
Când s-a
topit ciocolata, dai deoparte, amesteci și dai la frigider până se încheagă.
Bați cu
mixerul până devine cremoasă.
Pentru crema de cafea cu lichior
de ciocolată:
Bați cu mixerul frișca, până devine cremoasă. Adaugi 2 linguri din crema ganache pregătită anterior.
Adaugi și cafeaua și lichiorul și omogenizezi.
Montare și decor:
După ce
s-a răcit rulada, o desfaci, o ungi cu cremă de castane, adaugi crema de cafea
și nivelezi cu o spatulă. O rulezi.
Decorezi cu frunzulițe de busuioc, fulgi de cocos, frunze de rozmarin și coacăze roșii.
Poftă Bună!
Sărbători Fericite!
rețeta video:
Waw! Perfectă ți-a ieșit, Ancuța! 😋😋😋Sărbători binecuvântate alături de cei dragi! 🎄🎉🎊🎁🛷⛸
RăspundețiȘtergereMulțumesc mult! Sărbători fericite!
ȘtergerePoți să-mi spui, te rog, tot numele, că nu-mi dau seama cine e! :)