Tort Anca
Tort Anca
Acum cateva zile, am pregatit pentru onomastica mea un tort cu ness,
invelit in ciocolata si frisca.
Portii:
15
Timp
de pregatire: aprox 2 ore
Timp
de coacere: 35 min
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 oua;
4 linguri
de zahar;
6
linguri de faina;
un
praf de copt;
un varf
lingurita sare;
o
ceasca ulei;
o
lingurita de ness;
pentru crema de vanilie
si ness:
3
galbenusuri;
350 ml
lapte;
3
linguri zahar;
2
linguri (cu varf) faina;
o
pastaie de vanilie;
100 g
unt;
O lingurita
ness;
In plus: o lingurita cafea, cateva
patratele de ciocolata neagra-pentru crema de ciocolata si cafea;
pentru sirop avem
nevoie de:
apa
500 ml;
4
linguri zahar;
1
lingura coaja de portocala la borcan;
Esenta
de rom dupa gust;
Pentru glazura avem
nevoie de:
100 g
ciocolata neagra;
1
lingura lapte;
pentru ornat avem
nevoie de:
200 ml
frisca lichida;
Flori colorate
de zahar
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
separa ouale. Se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac
spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma.
Se face
un sirop din apa cu zahar. Puteti adauga ce arome sau esente doriti. Eu am pus
si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, iar dupa ce am dat ibricul de
pe foc, am adauga si esenta de rom.
Dupa
ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in trei parti (baza trebuie sa
fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.
Pentru cele 2 creme: se incalzeste laptele intr-un
ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul,
semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si
apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se adauga si pastaia de vanilie. Se
fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic,
apoi luam focul. Scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.
Acum, separam crema in 2 vase, pentru a obtine cele 2 creme:
una alba in care punem o lingurita cu ness, iar in cealalta cateva patratele de
ciocolata si o lingurita de cafea si amestecam repede pentru a se topi
ciocolata.
Decorul:
Frisca
lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa
nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.
Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste putin lapte intr-un ibric sau la chocolate fondue, se indeparteaza vasul de foc, se pun cateva patratele de ciocolata si se amesteca bine pana se topesc. Se toarna glazura pe capacul tortului.
Se da
la rece inainte de servire.
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!