Chec cu portocală şi scorţişoară

Chec cu portocală şi scorţişoară

Un chec dietetic cu portocală, scorţişoară şi cereale pe care l-am făcut pentru tata. Am înlocuit uleiul cu ulei de măsline. Cerealele conţin fibre, necesare unei bune digestii, scorţişoara este recomandată diabeticilor, iar portocala îi oferă dulcele şi aroma de care era nevoie. Am pus şi o lingură de miere de salcâm (mierea are indicele glicemic mai mic decât zahărul şi urcă glicemia mai lent decât zahărul, dând senzaţia de saţietate). Acest chec poate fi servit şi de diabetici dar ţinând cont fiecare de restricţiile pe care i le-a impus doctorul.

Ingrediente:
4 ouă;
Un praf de sare;
1 lingură miere de salcâm;
150 ml ulei de măsline;
1 portocală mare;
7 linguri făină;
2 linguri amestec de fulgi de ovăz şi de grâu măcinaţi;
O linguriţă praf de copt;
1 jumătate de linguriţă scorţişoară măcinată;
1 linguriţă cacao neagră;

Mod de preparare:
Se separă ouăle şi se bat spumă cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, mierea, uleiul de măsline, coaja rasă şi sucul de la o portocală mare şi se amestecă bine.
Se adaugă şi amestecul de fulgi de ovăz şi de grâu măcinaţi, scorţişoara, făina şi praful de copt, amestecând cu o spatulă sau o lingură de lemn, astfel încât compoziţia să rămână aerată.
Apoi, pentru că eu am obţinut mai devreme o ceaşcă de suc de portocală, deci aprox 150ml, am pus 7 linguri cu făină, dar acum depinde de câte portocale doriţi să folosiţi şi de cât de mari sunt, de aceea aveţi grijă sa păstraţi consistenţa aluatului de la chec.


Din compoziţia rezultată se toarnă într-un castronel şi se amestecă bine cu cacaoa.
Se toarnă compoziţia cu cacao într-o tavă de chec pregătită cu foaie de copt, apoi se toarnă şi partea albă şi se coace la foc mic p֗ână se rumeneşte (aprox 35-40 de minute).

Timp: aprox 50min
Porţii: 10
Poftă Bună!
Comentarii