Paine de casa, umpluta




Pâine de casă, umplută

Dacă nu aveţi o pâine cumpărată, mai veche, o puteţi face chiar dumneavoastră, în casă, iar apoi o puteți umple cu ce vă place. Eu am ales să fac o pâine de casă, cu mirodenii, coaptă, apoi umplută cu pastramă, măsline, brânză de burduf, telemea de vacă şi caşcaval şi coaptă din nou. 
Chiar dacă veţi sta mai mult în bucătărie, vă asigur că e mult mai gustoasă!
E tocmai bună de luat în excursii cu familia sau prietenii.

Timp de pregătire: aprox 2h
Timp de coacere: 30min + 20min
Porţii: 6

Ingrediente:

Pentru pâine:

aprox 400 g făină,

un plic drojdie uscată,
1 linguriţă sare,
Un vârf de linguriţă cimbru
Un vârf de linguriţă oregano,
600 ml apă caldă,
Puţin ulei,

Pentru umplutură:
2 linguri sos de roşii cu busuioc,
100 g pastramă sau şuncă ţărănească,
Câteva măsline negre,
Puţină brânză de burduf,
100 g Telemea de vacă,
Puţin caşcaval ras

Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte o pâine rotundă ţărănească: se amestecă drojdia uscată cu puţină făină, se adaugă 300 ml apă caldă, sarea, cimbru şi oregano, puţin ulei şi făină cât cuprinde, amestecând bine şi frământând până se obţine un aluat consistent. Se unge cu puţin ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.
Se întinde aluatul de pâine pe masa presărată cu făină, se mai frământă doar un pic, se modelează cu mâinile, se transferă într-o formă de copt rotundă pregătită cu foaie de copt.
Se crestează superficial pâinea cu un cuţit zimţat trecut prin puţin ulei, formând cuburi. Se mai lasă la crescut în formă aprox 20 de minute.


Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 25-30 de minute, până devine aurie. Un truc pentru a obţine o pâine cu coaja moale: sub tavile cu paine aşezaţi o altă tavă în care aţi turnat apă (aprox 300 ml). Aburii vor menţine coaja moale.
Se scoate pâinea, se înveleşte cu un prosop de bucătărie şi se lasă la răcit.

Se decupează din pâine pătrăţelele, care se dau deoparte pentru a le folosi la final. Se scobeşte o parte din miez, acesta nu ne va folosi. Se unge pâinea cu sos de roşii cu busuioc, se pun din loc în loc pastrama tăiată bucăţele, măslinele, brânzeturile şi ce mai doreşte fiecare, apoi se acoperă cu pătrăţelele decupate mai devreme şi caşcaval ras. 


Se coace din nou, la foc mic, aprox 15-20 de minute. La acest pas, nu am mai pus apă în cealaltă tavă, iar pâinea a făcut o crustă crocantă. De aceea, dacă o doriţi mai moale, ţineţi minte să procedaţi ca mai sus.


  




  

Poftă Bună!

Comentarii