Plăcintă cu carne şi aluat fraged (2018)
Plăcintă cu carne
şi aluat fraged
Zilele trecute le-am pregătit alor mei o plăcintă cu aluat fraged şi carne de porc.
Ce am schimbat faţă de cum le-am pregătit anterior: neavând borş, am adăugat
smântână în aluat pentru a-l face fraged. Am presărat caşcaval ras pentru o
crustă crocantă, astfel plăcinta fiind crocantă şi, în acelaşi timp, fragedă.
Ai mei au fost încântaţi de ea. Este bună de luat la pachet la şcoală, la
serviciu, la picnic sau în excursii pentru că este gustoasă şi săţioasă.
Ingrediente:
aprox 500
g făină,
25 g
drojdie proaspătă,
1
linguriţă sare,
300 ml
apă caldă,
100 g Rama
Maestro 72% grăsime,
1
lingură generoasă smântână sau iaurt,
Pentru
umplutură:
500 g
carne de porc,
1 ou,
Verdeaţă:
mărar şi pătrunjel,
Pentru decor:
1 ou şi puţin lapte,
Caşcaval ras
Mod de preparare:
Pentru
aluat: se amestecă margarina rece cu puţină făină, fărâmiţând cu degetele, se adaugă
drojdia dizolvată în puţină apă caldă, apoi restul de apă, smântâna, sarea şi făină
cât cuprinde, amestecând bine şi frământând până se obţine un aluat consistent
dar pufos la atingere. Se dă la frigider 30 de minute.
Pentru
umplutura: carnea de porc se toacă, se rumeneşte într-o tigaie cu puţin ulei
încins, se condimentează după gust. Când este bine făcută, se dă de pe foc, se
adaugă câteva fire de mărar şi de pătrunjel tocate mărunt şi se amestecă. Se
lasă un pic la răcit. Se adaugă un ou şi se amestecă.
Se
împarte aluatul în două bucăţi: una va fi baza, cealaltă capacul.
Se
întinde prima foaie de aluat pe masa presărată cu făină, apoi se transferă
într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Se adaugă amestecul de carne şi se
nivelează cu o spatulă sau lingură. Se întinde cealaltă foaie de aluat şi din
ea se decupează pătrăţele care se aşază una peste alta pentru a decora
plăcinta. Se unge plăcinta cu ou amestecat cu puţin lapte şi se presară caşcaval
ras.
Se dă la
cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 30 de minute sau până se rumeneşte.
Timp de
pregătire: aprox 1h
Timp de
coacere: 30min
Porţii: 8
Poftă Bună!
foarte buna ideea pentru o seara de vineri, Ancuta!
RăspundețiȘtergereMă bucur mult că ți-a plăcut! O zi frumoasă!
Ștergere