Rețete Pascale

Tort Eufrosina (2018)




Tort inimă cu alune de pădure şi fulgi de migdale

Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de brânză şi alune de pădure, decorat cu fulgi de migdale, flori de napolitană şi alune glazurate.

Ingrediente:
pentru cele 2 blaturi avem nevoie de:
8 ouă,
un vârf linguriţă sare,
6 linguri zahăr,
8 linguri (cu vârf) nucă măcinată,
5 linguri (cu vârf) făină,
un plic praf de copt Dr. Oetker,

pentru sirop avem nevoie de:
500 ml apă,
3 linguri zahăr,
1 linguriţă coajă de portocală,
1 linguriţă coajă de lămâie,
1 măr,
1 pară,
1 linguriţă tărie,

pentru creme:
200 g cremă mascarpone,
300 ml frişcă lichidă,
Un plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
2 linguri alune de pădure rumenite şi măcinate,
în plus: 50 g ciocolată cu lapte (pentru crema de ciocolată),
Optţional: zahăr după gust,

pentru ornat avem nevoie de:
50 g cremă mascarpone,
150 ml frişcă lichidă,
O linguriţă zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
Flori de napolitană Dr. Oetker,
Câteva alune de pădure,
Puţină ciocolată cu lapte,
Fulgi de migdale

Mod de preparare:
Pentru blaturi: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Apoi se adaugă praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă compoziţia în două forme: una pătrată, una rotundă. Se coace fiecare blat la foc mic, aprox  15-20 minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.


Pentru sirop: se pun pe foc mic, într-un ibric, apa, zahărul, coaja de portocală şi de lămâie. Când începe să fiarbă, se adaugă mărul şi para spălate şi tăiate grosier şi se lasă să fiarbă 5-10 minute. După ce se dă de pe foc, se adaugă o linguriţă de tărie. Se lasă la răcit, apoi se strecoară. 
Pentru cremele cu brânză şi alune de pădure: într-un vas adânc se bate cu mixerul un pic crema mascarpone, se adaugă frişca lichidă, alunele de pădure rumenite şi măcinate şi zahărul vanilat Bourbon, amestecând încă un pic, până devine  mătăsoasă.  Eu nu am mai pus zahăr, frişca e deja îndulcită şi mi-a plăcut aşa. Gustaţi şi puneţi zahăr după gust.
Din această cremă se dă deoparte jumătate, în alt vas, pentru a o amesteca cu puţină ciocolată cu lapte topită pe baie de abur şi răcită.
Astfel vom avea 2 creme: una albă, una maro deschis.


Pentru asamblare: blatul pătrat se taie în două foi. Blatul rotund se taie în două foi, apoi şi în două jumătăţi.  Pe o tavă se aşază în mijloc pătratul, aducându-l în poziţia de romb. Se ajustează marginile, la nevoie. Apoi se aşază cele două jumătăţi tăiate anterior din cerc în stânga şi-n dreapta rombului, pentru a forma inimioara. Se însiropează deliat. Se umple cu crema albă, apoi se întinde cu grijă şi crema în care am pus ciocolată. Din crema cu ciocolată se opreşte o lingură pentru scrisul de pe tort.

Pentru decor: se bat cu mixerul crema mascarpone şi frişca lichidă rămase îmrepreună cu zahărul vanilat Bourbon. Se îmbracă tortul în această cremă simplă, se decorează cu flori şi frunze din napolitană, alune de pădure trecute prin ciocolată cu lapte topită, apoi se îmbracă lateralele cu fulgi de migdale.
Se dă la rece până la servire.

Porţii: 18
Timp de gătire: 40min
Timp de pregătire: aprox 2h 20min
  


Poftă Bună!

Comentarii