Tort Eufrosina (2018)
Tort inimă cu alune de pădure
şi fulgi de migdale
Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă
de brânză şi alune de pădure, decorat cu fulgi de migdale, flori de napolitană
şi alune glazurate.
Ingrediente:
pentru cele 2 blaturi avem nevoie de:
8
ouă,
un
vârf linguriţă sare,
6
linguri zahăr,
8
linguri (cu vârf) nucă măcinată,
5
linguri (cu vârf) făină,
un
plic praf de copt Dr. Oetker,
pentru sirop avem nevoie de:
500 ml
apă,
3
linguri zahăr,
1
linguriţă coajă de portocală,
1
linguriţă coajă de lămâie,
1 măr,
1 pară,
1
linguriţă tărie,
pentru creme:
200
g cremă mascarpone,
300
ml frişcă lichidă,
Un
plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
2
linguri alune de pădure rumenite şi măcinate,
în
plus: 50 g ciocolată cu lapte (pentru crema de ciocolată),
Optţional: zahăr după gust,
Optţional: zahăr după gust,
pentru ornat avem nevoie de:
50
g cremă mascarpone,
150
ml frişcă lichidă,
O
linguriţă zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
Flori
de napolitană Dr. Oetker,
Câteva
alune de pădure,
Puţină
ciocolată cu lapte,
Fulgi
de migdale
Mod
de preparare:
Pentru blaturi: se bat spumă cu mixerul albuşurile
cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Apoi se adaugă praful
de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână
compoziţia aerată. Se toarnă compoziţia în două forme: una pătrată, una
rotundă. Se coace fiecare blat la foc mic, aprox 15-20 minute (sau până trece testul
scobitorii). Se lasă la răcit.
Pentru sirop: se pun pe foc mic, într-un ibric,
apa, zahărul, coaja de portocală şi de lămâie. Când începe să fiarbă, se adaugă
mărul şi para spălate şi tăiate grosier şi se lasă să fiarbă 5-10 minute. După
ce se dă de pe foc, se adaugă o linguriţă de tărie. Se lasă la răcit, apoi se
strecoară.
Pentru cremele cu
brânză şi alune de pădure: într-un vas adânc se bate
cu mixerul un pic crema mascarpone, se adaugă frişca lichidă, alunele de pădure
rumenite şi măcinate şi zahărul vanilat Bourbon, amestecând încă un pic, până devine mătăsoasă. Eu nu am mai pus zahăr, frişca e deja
îndulcită şi mi-a plăcut aşa. Gustaţi şi puneţi zahăr după gust.
Din această cremă se dă deoparte
jumătate, în alt vas, pentru a o amesteca cu puţină ciocolată cu lapte topită
pe baie de abur şi răcită.
Astfel vom avea 2 creme: una
albă, una maro deschis.
Pentru asamblare: blatul pătrat se taie în două foi.
Blatul rotund se taie în două foi, apoi şi în două jumătăţi. Pe o tavă se aşază în mijloc pătratul,
aducându-l în poziţia de romb. Se ajustează marginile, la nevoie. Apoi se aşază
cele două jumătăţi tăiate anterior din cerc în stânga şi-n dreapta rombului,
pentru a forma inimioara. Se însiropează deliat. Se umple cu crema albă, apoi
se întinde cu grijă şi crema în care am pus ciocolată. Din crema cu ciocolată
se opreşte o lingură pentru scrisul de pe tort.
Pentru decor: se bat cu mixerul crema mascarpone
şi frişca lichidă rămase îmrepreună cu zahărul vanilat Bourbon. Se îmbracă
tortul în această cremă simplă, se decorează cu flori şi frunze din napolitană,
alune de pădure trecute prin ciocolată cu lapte topită, apoi se îmbracă
lateralele cu fulgi de migdale.
Se
dă la rece până la servire.
Porţii:
18
Timp
de gătire: 40min
Timp
de pregătire: aprox 2h 20min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!