Prăjitură Efi-Iorgo


Prăjitură Efi - Iorgo  

Am pregătit această prăjitură în aşteptarea nepoţeilor mei, Iorgo şi Efi, aşa că ce nume era mai potrivit decât o dedicaţie? Conţine blat de cacao, însiropat, cremă ganache, glazură de ciocolată, decorată cu frişcă.

Ingrediente:
Pentru blat:
340 g unt,
Un praf de sare,
5+2 linguri zahăr,
6 ouă mici,
10 linguri lapte,
Un plic praf de copt,
3 linguri cacao,
250 g făină,

Pentru sirop:
400 ml apă,
2 linguri zahăr,
1 linguriţă esenţă rom,

Pentru crema ganache:
200 ml frişcă lichidă,
100 g ciocolată cu lapte;

Pentru glazura de ciocolata:
3 linguri lapte,
50 ciocolată amăruie

Pentru decor:
200 ml frişcă lichidă

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi 2 linguri cu zahăr.

În alt vas, se amestecă untul cu 5 linguri de zahăr, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenuşurile, laptele, apoi şi albuşurile bătute spumă anterior, praful de copt, cacaoa şi făina, omogenizând. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se coace aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Siropul: se pregăteşte fierbând pe foc mic apa şi zahărul, 5-10 minute, apoi se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.

Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci doar cât să frigă la deget), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Se dă la frigider o jumătate de oră, apoi se bate cu mixerul până devine cremoasă.


Pentru glazură: se topeşte ciocolata cu puţin lapte, pe baie de abur, amestecând mereu. Când este bine legată, se lasă un pic la răcorit.

Montare: se taie prăjitura în două foi, se însiropează delicat şi se umple cu cremă ganache. Se glazurează, se dă la frigider un pic, să se întărească glazura.


Pentru decor: se bate cu mixerul frişca lichidă până devine consistentă, dar mătăsoasă. Se scoate prăjitura de la rece, se porţionează şi se decorează cu frişcă, apoi se dă înapoi la rece până la servire.



Timp de coacere: 30 min
Timp de pregătire: 1h 10min
Porţii: 20 (tava mea are 25x25 cm)





Poftă Bună! 

Comentarii