Prăjitură Efi-Iorgo
Prăjitură Efi - Iorgo
Am
pregătit această prăjitură în aşteptarea nepoţeilor mei, Iorgo şi Efi, aşa că
ce nume era mai potrivit decât o dedicaţie? Conţine blat de cacao, însiropat,
cremă ganache, glazură de ciocolată, decorată cu frişcă.
Ingrediente:
Pentru blat:
340 g
unt,
Un praf
de sare,
5+2
linguri zahăr,
6 ouă
mici,
10
linguri lapte,
Un plic
praf de copt,
3
linguri cacao,
250 g făină,
Pentru
sirop:
400 ml
apă,
2
linguri zahăr,
1
linguriţă esenţă rom,
Pentru
crema ganache:
200 ml
frişcă lichidă,
100 g
ciocolată cu lapte;
Pentru
glazura de ciocolata:
3
linguri lapte,
50
ciocolată amăruie
Pentru
decor:
200 ml
frişcă lichidă
Mod
de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul,
albuşurile cu un praf de sare şi 2 linguri cu zahăr.
În alt vas, se amestecă untul cu 5 linguri de zahăr, cu
mixerul, se adaugă treptat gălbenuşurile, laptele, apoi şi albuşurile bătute
spumă anterior, praful de copt, cacaoa şi făina, omogenizând. Compoziţia
obţinută se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se coace aprox 30 de
minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Siropul: se pregăteşte fierbând pe foc mic
apa şi zahărul, 5-10 minute, apoi se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi
se lasă la răcit.
Pentru crema ganache:
se încălzeşte pe
foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci doar cât să frigă la
deget), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se
topeşte ciocolata. Se dă la frigider o jumătate de oră, apoi se bate cu mixerul
până devine cremoasă.
Pentru glazură: se topeşte ciocolata cu puţin
lapte, pe baie de abur, amestecând mereu. Când este bine legată, se lasă un pic
la răcorit.
Montare: se taie prăjitura în două foi,
se însiropează delicat şi se umple cu cremă ganache. Se glazurează, se dă la
frigider un pic, să se întărească glazura.
Pentru decor: se bate cu mixerul frişca lichidă până devine consistentă, dar
mătăsoasă. Se scoate prăjitura de la rece, se
porţionează şi se decorează cu frişcă, apoi se dă înapoi la rece până la
servire.
Timp de
coacere: 30 min
Timp de
pregătire: 1h 10min
Porţii:
20 (tava mea are 25x25 cm)
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!