Poale-n brau


Poale-n brâu

Ultima oară când am cumpărat brânză dulce de vacă, mi s-a părut uşor făinoasă, aşa că acum am găsit nişte urdă dulce care a fost mult mai gustoasă, îţi venea s-o mănânci aşa simplă. Am vrut să pregătesc mai multe cu ea şi m-am hotărât la poale-n brâu. Am pus mai puţin zahăr la aluat, decât se foloseşte de obicei, însă mi s-au părut suficient de dulci. Pentru ai mei, le-am adăugat în umplutură şi coajă de lămâie şi stafide. Au ieşit foarte fragede şi gustoasse.

Timp de pregătire: 1h 20 min
Timp de coacere: 20-25 min
Porţii: 20 de bucăţi

Ingrediente:

25 g drojdie proaspătă,
2 ouă,
2 linguri zahăr,
250 ml lapte călduţ,
50 g unt la temperatura camerei,
1 linguriţă rasă cu sare,
500 g făină (+100g pentru presărat pe masă),
aprox 60 ml ulei pentru frământat,

pentru crema de brânză:
300 g urdă,
1 lingură smântână,
2 linguri zahăr,
2 linguri zahăr pudră vanilat de casă,
1 ou + 1 albuş,
Stafide,
Coajă de lămâie,

În plus: 1 gălbenuş cu puţin lapte pentru uns.

Mod de preparare:

Sfărâmi drojdia şi o dizolvi în puţin lapte călduţ cu zahărul, adaugi apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Amesteci, adăugând făina până când aluatul devine consistent. Frămânţi, adăugând uleiul puţin câte puţin.

Acoperi cu folie şi laşi la crescut până îşi dublează volumul (o oră).

Pentru umplutură: dai urda pe răzătoare, o amesteci împreună un ou şi un albuş bătute înainte într-o ceşcuţă, apoi cu smântâna, zahărul, zahărul pudră vanilat de casă (eu mi-l fac în casă dând zahărul la râşniţă până iese fin şi-l amestec cu zahăr Bourbon sau o păstaie de vanilie mărunţită şi ea).

Împarţi aluatul în două părţi, pentru a lucra mai uşor. Presari făină pe masa de lucru. Întinzi primul aluat în foaie potrivită ca grosime. Tai pătrate, adaugi puţină umplutură, presari stafide şi coajă de lămâie. Ungi marginile cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi împătureşti, aducând împreună colţurile opuse, lipindu-le tot cu gălbenuş cu lapte, să nu se desfacă la copt. Ungi şi pe deasupra şi transferi într-o tavă pregătită cu foaie de copt.

Pregăteşti la fel şi al doilea aluat.

Dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cam 5 minute, ca să se umfle, apoi dai focul mic, pentru a se coace bine şi înauntru şi laşi până se rumenesc bine (aprox 20 de minute).



Eu am obţinut 3 tăvi.









Poftă Bună!



Distincții culinare:
Premiul II, la Concursul „Rețete lunii Ianuarie”, Reteteculinare.ro, februarie 2019;
Rețetă premiată la Concursul „Rețete” din revista „Click! Poftă Bună!” și publicată în nr. 3 din martie 2019.

Comentarii