Drob din ficat de porc, în foietaj


Drob din ficat de porc, în foietaj

 Dacă vrei să-i suprinzi pe cei dragi cu un drob mai deosebit, îl poți pregăti în foi de foietaj și apoi să îl coci într-o formă rotundă. Este crocant și foarte gustos, astfel că vor fi încântați și cei mari, dar și cei mici.

 

Timp de pregătire: 1h 40min;

Timp de coacere: 40min;

Porţii: 8

 

Ingrediente:

4 foi de foietaj,

500 g ficat de porc,

200 g orez,

1 ceapă albă,

1 morcov,

Câteva fire de ceapă verde,

Mărar,

Pătrunjel,

2 ouă,

5 linguri ulei,

50 g unt,

Sare după gust,

caşcaval ras după gust,

câteva roşii cherry

 

Pentru salată:

200 g roșii cherry,

o legătură de ceapă verde,

oțet, sare, apă și ulei, după gust

 

Mod de preparare:

Speli ficatul, îl porţionezi şi îl pui la fiert într-o oală încăpătoare cu apă şi un praf de sare. Iei spuma la nevoie. Când este bine făcut (este gata în aprox 1h), iei focul. Este de preferat să îl lași la răcit în apa în care a fiert, până pregătești drobul, nu îl scoate încă pe tavă pentru că se usucă pe margine. 

Separat, pregăteşti orezul astfel: într-o tigaie înfiebânți puțin ulei, în care călești ceapa tăiată mărunt, până devine aurie. Adaugi morcovul ras, îl stingi cu puţină apă, apoi adaugi orezul şi îl călești doar un pic împreună. Acoperi cu apă, lăsând să fiarbă cam 15-20 de minute, având grijă ca orezul să nu iasă prea moale. Lași la răcit. 

Scoți acum ficatul fiert pe o tavă, îl cureți de vene, îl mărunţeşti la robot sau la blender. Îl transferi într-un vas înalt, pentru a-l amesteca împreună cu orezul, adaugă sare după gust, apoi frunzele de ceapă verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt. Adaugi ouăle şi uleiul, omogenizând. 

Ungi cu puțin ulei câteva foi de foietaj, le împăturești și le așezi cu grijă, ca să nu le rupi, într-o tavă rotundă sau o formă de tartă, pregătită cu hârtie de copt. Torni amestecul peste foile de foietaj. Nivelezi frumos, presari caşcaval ras, bucăţele de unt din loc în loc, câteva roşii cherry tăiate feliuţe și câteva frunzulițe de pătrunjel din loc în loc.

 

Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aprox 40 de minute (sau până când caşcavalul de deasupra s-a rumenit). 

Poți servi cu salată de roșii cherry cu ceapă verde asezonată după plac (cu sare, ulei, oțet, apă) și turnată în cupe pentru salată.





Poftă Bună! 

Distincții culinare:
Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 5/2021.

Comentarii