Rețete Pascale

Tort cu trandafiri şi spice


Tort cu trandafiri şi spice

Acest tort l-am pregătit mai demult, însă acum mi-am făcut puțin timp să-l postez. Conține blat de nucă, cremă de brânză, glazură de ciocolată, spice albe şi trandafiri în degradé. Pentru o tușă finală, am presărat fulgi de migdale, rumeniți înainte la cuptor.

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
4 ouă mărime XL (300 g în total),
90 g zahăr,
100 g făină,
156 g nucă măcinată,
10 g praf de copt,
un vârf linguriţă sare,

pentru sirop avem nevoie de:
500 ml apă,
70 g zahăr,
1 linguriţă esenţă de rom,

pentru glazură:
50 g ciocolată cu lapte,
40 g ciocolată neagră 52%,
1-2 linguri lapte,

pentru crema de brânză:
250 g cremă mascarpone,
500 ml frişcă lichidă,
3 linguri zahăr pudră,
1 linguriţă cafea măcinată,
1 pliculeţ ness,

pentru ornat:
două treimi din crema de brânză pregătită anterior,
În plus: 2-3 linguriţe cacao pentru degradéuri,
o mână de fulgi de migdale

Mod de preparare:
Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă, pe foaie de copt. Se coace la foc mic 30 de minute sau până se rumeneşte. Se lasă la răcit.

Între timp, se prepară siropul, fierbând apa cu zahărul, apoi se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.

Cât timp se răcesc tortul şi siropul, se pregătesc cremele şi glazura.

Pntru cremă: se bate cu mixerul crema mascarpone împreună cu zahărul pudră, apoi se adaugă frişca lichidă şi se amestecă. O treime din cremă se amestecă împreună cu nessul şi cafeaua, aceasta va servi la umplut. Restul se dă deoparte pentru decor.


Pentru glazură, într-un ibric cu una-două linguri de lapte, se topeşte pe foc mic ciocolata cu lapte împreună cu ciocolata neagră (eu folosesc ciocolată de cofetărie, deşi scrie pe ea 52% cacao, este foarte consistentă şi gustoasă, însă se poate folosi orice ciocolată neagră).

Se taie tortul în două foi, se însiropează şi se umple cu o treime din crema de brânză, se adaugă capacul tortului.
Se toarnă glazura de ciocolată doar pe capacul tortului, nivelând cu grijă. Pentru a decora cu crema rămasă, se împarte această cremă în trei castronele: unul rămâne alb, în cel de-al doilea se pune puţină cacao pentru o nuanţă de bej, iar în cel de-al treilea se adaugă mai multă cacao, pentru a obţine o nuanţă maro mai închisă. 


Se decorează cu trandafiri în degradé şi cu spice albe, apoi se presară fulgi de migdale.

Timp de coacere: 30 min
Timp de pregătire: 1h 30min
Porţii: 15


 





Poftă Bună!

Comentarii