Tort Cos de Paste




Tort Coş de Paşte

Tort coş de Paşte, împletit, cu pandişpan însiropat în cafea, cremă de vanilie, frişcă, decorat cu iarbă făcută din fulgi de cocos coloraţi în verde, lalele din creme colorate, perle de zahăr, ouşoare de ciocolată (din bomboane M&M), fluturi de napolitană. 

Porţii: 12
Diametrul formelor de copt: 18 cm şi 16 cm
Timp de coacere: 20 min
Timp de pregătire: 1h 40min

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă + 1 albuş,
un vârf linguriţă sare,
4 linguri zahăr,
3 linguri apă fierbinte,
140 ml ulei,
100 g făină,
7 g praf de copt,

pentru însiropat:
300 ml apă,
2 linguriţe cafea măcinată,

pentru crema de vanilie:
2 gălbenuşuri,
3 linguri zahăr,
1 plic zahăr vanilat Bourbon,
2 linguri amidon,
300 ml lapte rece,
50 g unt moale,
50 ml frişcă lichidă Meggle,

pentru decor:
100 g ciocolată albă,
400 ml frişcă lichidă Meggle,
20 g  fulgi de cocos,
Ouă de ciocolată (bomboane M&M),
Perle de zahăr,
Fluturi de napolitană,
Coloranţi alimentari roşu, galben, verde

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, apa şi uleiul. Se încorporează şi praful de copt cu făina, amestecând de-acum cu o spatulă. Compoziţia se toarnă în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt. Eu folosesc două crătiţi cu diametru de 16 cm, respectiv 18 cm, pe care le ţin numai pentru torturi, pentru că nu am găsit forme detaşabile aşa mici. Se coace fiecare blat (ale mele au avut loc amândouă în cuptor) la foc mediu 5 minute, apoi la foc mic încă 15 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Pentru însiropat: se prepară o cafea mai slabă. Se lasă la răcit.

Pentru cremă: se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi amidonul, se toarnă laptele rece, amestecând şi bătând uşor cu telul, se fierb pe foc mic până se îngroaşă uşor. Se dă deoparte, se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi frişca lichidă bătută moale înainte şi se bate un minut-două cu mixerul.

Pentru asamblare:  se cioplesc un pic blaturile, înainte de a adăuga crema, astfel încât unul peste altul să sugereze ideea de coş. Se va aşeza pe platou mai întâi blatul mai mic, se însiropează delicat cu cafea, se întinde crema de vanilie, se aşază blatul mai mare, care se însiropează şi el.

Pentru decor: pentru iarba decorativă, se amestecă, într-un castronel, o mână de fulgi de cocos cu câteva picături de coloranţi alimentari galben şi verde, se frământă cu mâna, însă puteţi folosi o mănuşă, dacă nu vreţi să vă murdăriţi.
Se bate frişca lichidă mai moale, cu mixerul. Se adaugă ciocolata albă topită pe baie de abur, se amestecă de-acum cu o spatulă, va căpăta consistenţă şi va deveni mai cremoasă. Se îmbracă tortul într-un strat subţire de cremă, apoi se creează împletitura de pe margine.



Crema rămasă se amestecă în două ceşti astfel: câteva picături de colorant alimentar roşu într-o ceaşcă, respectiv câteva picături de galben şi de roşu în cealaltă. Vom obţine o nuanţă de roz, respectiv culoarea piersicii. Se umple un poş, folosind un dui pentru lalele, cu crema de culoarea piersicii, distribuind-o cu ajutorul unei spatule, în interiorul pungii de ornat, dar mai spre margini, iar crema roz în mijloc.
Se presară iarba decorativă, se decorează cu lalele, se adaugă ouşoarele de ciocolată (pentru care eu am folosit bomboane M&M), câteva perle de zahăr şi fluturi de napolitană.

Toarta am făcut-o din mai multe sârme împletite, pe care le-am învelit în folie alimentară pentru a putea înfinge toarta în tort, apoi le-am îmbrăcat în fundă roz.









Poftă Bună!

Comentarii