Rețete Pascale

Tort cu flori de zahăr


Tort cu flori de zahăr
Tort cu blat de nucă, cremă de unt, îmbrăcat în frișcă și decorat cu multe floricele pe care le-am făcut din pastă de zahăr (fondant) și la care am lucrat o după-amiază întreagă. Acestea trebuie făcute cu o zi înainte, ca să se usuce bine (în contact cu frișca se înmoaie).
Pentru blat și sirop am folosit zahăr brut din trestie de zahăr SanoVita.

Diametrul formei de copt: 20cm
Timp de coacere: 15 min fiecare foaie de blat
Timp de pregătire: 6 h
Porţii: 12

Ingrediente:
pentru blat:
5 ouă L,
un vârf linguriţă sare,
4 linguri zahăr brut Sano Vita, 
un plic praf de copt,
2 linguri (pline) făină,
7 linguri (pline) nucă,

pentru sirop:
400 ml apă,
2 linguri zahăr brut Sano Vita, 
2 linguriţe esenţă de rom,


pentru crema de unt:
200 g unt 82% grăsime,
2 linguri zahăr tos,
Un plic zahăr vanilat Bourbon,
1 lingură (cu vârf) cacao neagră,

pentru decor:
300 ml frişcă lichidă,
100 g ciocolată albă,
100 g mascarpone,
3 picături colorant alimentar galben,
Flori, inimioare și frunze de zahăr (trandafiri, hortensii) făcute de mine,
Câteva căpșune,
Câteva decorațiuni de ciocolată din comerț,
perluțe de zahăr

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul brut, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Din compoziţia rezultată se coc două foi, folosind o formă rotundă cu inel detașabil, pregătită cu foaie de copt. Se coace fiecare foaie la foc mic aprox 15 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Pentru sirop: se fierbe apa cu zahărul brut, se dă de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esenţă de rom.

Pentru crema de unt: se amestecă untul cu zahărul tos, zahărul vanilat Bourbon şi cacaoa, cu mixerul, până ce crema capătă o consistență frumoasă.


Pentru montare şi decor: se însiropează foile de blat. Peste prima foaie se întinde crema de unt, cu o spatulă, apoi se adaugă a doua foaie de blat. 
Se bate cu mixerul frișca lichidă până devine cremoasă, dar mai moale, apoi se îmbracă tortul.
Frișca rămasă se amestecă împreună cu mascarponele, 3 picături de colorant alimentar galben și ciocolata albă topită și răcorită, pentru a crea acel brâu de pe margine și câteva flori.
Se decorează cu flori, inimioare și frunze de zahăr lucrate cu o zi înainte, pentru a se usca bine.
De asemenea, se spală și se usucă pe un șervet câteva căpșune și se decupează cu un cuțit subțirel, pentru a le da formă de trandafiri, acestea se lucrează ultimele, pentru că fructele se veștejesc mai ușor.
Pentru scrisul de pe tort, se umple un poș cu puțină ciocolată albă topită și răcită în prealabil.
În plus, am folosit și perluțe de zahăr și decorațiuni din ciocolată neagră, doar acestea sunt cumpărate.


Notă! Decorațiunile din fondant se așază pe tort înainte de servire, întrucât se înmoaie în contact cu frișca.










Poftă Bună!
Promoție Sano Vita
La comandarea de produse de pe site-ul Sano Vita, veți primi o reducere de 15%, la prima comandă, dacă introduceți codul "ancutsacuisine" la secțiunea voucher. Promoția este valabilă până la sfârșitul anului 2019. 

Comentarii