Tort Iorgo (2019)


Tort Iorgo

Pentru că Sf. Gheorghe s-a sărbătorit anul acesta în cea de-a doua zi de Paște, am pregătit pentru nepoțelul meu un tort cu pandișpan pufos, cremă de căpșuni, un strat de pișcoturi, frișcă și bombonele de zahăr.

Ingrediente:
Pentru pandișpan:
5 ouă L,
Un praf de sare,
4 linguri zahăr,
5 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
150 ml ulei,
5 linguri făină,
10 g praf de copt Dr. Oetker,

Pentru însiropat:
300 ml apă,
1 linguriță rasă cafea,

Pentru crema de căpșuni:
100 g dulceață de căpșuni de casă,
2 linguri apă,
250 g cremă mascarpone,
5 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
50 g ciocolată albă,

Pentru decor:
200 ml frișcă lichidă Meggle,
14 pișcoturi,
Litere de ciocolată,
Fluturași de zahăr,
Ornamente pentru prăjituri Magia Nopții Dr. Oetker,
Ornamente pentru prăjituri Lumea Unicornilor Dr. Oetker

Mod de preparare:
Blatul: se bat spumă, cu mixerul, albușurile împreună cu un praf de sare, zahărul și zahărul Bourbon. Se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul, făina și praful de copt, omogenizând. Se toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, 20 de minute, la foc mediu. Se dau la blender, să se obțină o pastă groasă, uniformă și se lasă la răcit.

Pentru însiropat: se prepară o cafea mai slabă. Se lasă la răcit.

Crema: se desface gemul în puțină apă, pe foc mic, se lasă să fiarbă, până scade un pic (cam 5 minute). Se lasă la răcit, apoi se toarnă peste crema mascarpone, se adaugă zahărul Bourbon și ciocolata albă topită și răcită, pentru o aromă delicată și se amestecă aprox un minut, cu mixerul.

Montare și decor: se însiropează delicat blatul. Se decupază marginile, dacă vă deranjează, pentru un aspect uniform. Se întinde, cu o spatulă, crema de căpșuni. 


Se adaugă pișcoturile trecute rapid prin cafea, cât să se însiropeze, dar să nu se înmoaie prea tare. Se bate frișca lichidă, până devine consistentă, dar mai moale, nu vârtoasă. Se îmbracă tortul, se ornează cu frișca rămasă. Se decorează cu litere de ciocolată și cu bombonele de zahăr.

Porții: 16
Timp de gătire: 20 min
Timp de pregătire: 1h 40 min


  

Poftă Bună!

Comentarii