Brioşe de vară cu căpșuni și kiwi


Brioşe de vară cu căpșuni și kiwi

Brioşe cu blat de nucă, cremă de ciocolată, cremă mascarpone și frișcă. Am dorit să fac altfel de brioșe, cu un blat mai ușor și mai aerat. Cu gândul la vară, le-am ornat astfel încât să semene cu niște înghețate la cornet și le-am decorat cu căpșuni și kiwi.

Ingrediente:
5 ouă,
50 g zahăr,
un praf de sare,
65 g făină,
75 g nucă măcinată,
10 g praf de copt Dr. Oetker,

Pentru crema de ciocolată:
100 g cremă mascarpone,
100 g ciocolată cu lapte,
200 ml frişcă lichidă,
10 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,

Pentru crema albă:
150 g cremă mascarpone,
200 ml frişcă lichidă,

Pentru decor:
500 g căpșuni,
2 kiwi

Mod de preparare:
Pentru brioşe: baţi spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, adaugi treptat gălbenuşurile și omogenizezi. Adaugi apoi făina, nuca și praful de copt, amestecând de-aici cu o spatulă, de jos în sus, pentru a nu desumfla compoziția. Torni compoziția într-o tavă de brioşe pregătită cu hârtiuțe pentru brioșe.
Le coci la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 20 minute (în funcţie de cuptor) sau până trec testul scobitorii. Vei obţine 22 de brioşe. Le laşi la răcit 10 minute. Se vor răci mai repede dacă le scoți din tavă, dar lăsându-le în hârtiuțe.

Speli fructele și le usuci pe șervete de hârtie. Apoi le feliezi.

Pentru crema de ciocolata: topești ciocolata pe baie de abur și o laşi la răcit până nu mai frige la deget, ca să nu se taie crema. Amesteci cu mixerul crema mascarpone cu zahărul Bourbon, apoi adaugi ciocolata topită, amesteci puțin, apoi adaugi și frișca lichidă și mai amesteci până devine cremoasă.

Pentru crema albă: amesteci cu mixerul crema mascarpone, apoi adaugi frișca lichidă și omogenizezi.

Montare şi decor: scobești miezul brioşei, pui înăuntru o felie de căpșună, umpli cu cremă de ciocolată. Procedezi astfel cu fiecare brioșă. Umpli un poș cu crema de ciocolată rămasă, alternând-o cu crema albă, apoi ornezi brioșele în degradéuri, ca pe niște înghețate. Ornezi cu felii de căpșuni și kiwi.

Notă: Din compoziția rezultată la blat vei obține 22 brioșe mici cu adâncime de 2,5 cm și diametrul brioșei de 7 cm. Se pot face și în alte tăvi de alte dimensiuni, doar că se vor obține mai puține și mai mari. 







Timp de coacere: aprox 20 min fiecare tavă, eventual poți să introduci în cuptor două tăvi odată.
Timp de pregătire: 30 min
Porţii: 22
Poftă Bună! 

Distincții culinare:

Rețetă gătită în Bucătăria Practic și premiată de Revista Pactic în Bucătărie nr. 7/2019.

Comentarii