Rețete Pascale

Prăjitură Trio cu zmeură


Prăjitură Trio cu zmeură

Dacă vrei un desert elegant, poți opta pentru o prăjitură cu două foi de pandișpan și trei straturi în degradé: sos de zmeură, cremă de zmeură, cremă albă. Pentru o notă finală, am adăugat și alune de pădure și fistic mărunțite împreună, la râșniță și presărate între straturile de cremă. I-au dat un gust complex, bogat, foarte interesant.

Timp de pregătire: 1 h 30 min
Timp de gătire: 10 min
Porții: 12

Ingrediente:
Sosul de zmeură:
500 g zmeură,
2 linguri îndulcitor pudră,

Foile:
8 ouă S,
115 g făină
5 ml îndulcitor lichid,
120 ml ulei,
O linguriță coajă de lămâie,
O lingură migdale măcinate,
Un plic praf de copt Dr. Oetker,

Cremele:
200 g cremă mascarpone,
250 ml frișcă lichidă,
în plus:
10 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
30 g alune de pădure,
30 g fistic nesărat,

Glazura de ciocolată:
50 g ciocolată neagră pentru cofetărie,
50 g ciocolată cu lapte,
3 linguri lapte,
50 g unt,

Decor:
50 ml frișcă lichidă

Mod de preparare:

Sosul de zmeură:

Fierbi pe foc mic 500 g zmeură spălată delicat împreună cu 2 linguri îndulcitor pudră, până a scăzut un pic, apoi pasezi cu blenderul și strecori. Sosul obținut este mai mult decât suficient, eu am folosit doar 170 ml pentru această prăjitură, iar restul la alt desert.

Foile:

Bați albușurile spumă, cu mixerul, adaugi îndulcitorul, apoi gălbenușurile și uleiul. Adaugi și făina, migdalele și praful de copt, amestecând acum cu o spatulă, cu mișcări delicate, pentru a nu desumfla compoziția. Coci două foi într-o formă de copt 23x25 cm, pregătită cu foaie de copt.

 

Cremele:

Amesteci crema mascarpone cu mixerul, adaugi frișca lichidă și continui amestecarea până devine cremoasă. Jumătate din această compoziție o amesteci împreună cu 50 ml sos de zmeură (sau după gust), pentru crema de zmeură, iar cealaltă jumătate o lași albă, adăugând doar zahărul Bourbon și omogenizând.

 

Montare:

Pe o tavă așezi prima foaie de pandișpan, apoi întinzi un strat subțire de sos de zmeură (120 ml). Folosind un inel detașabil și spatule, întinzi și nivelezi frumos crema de zmeură, apoi presari fisticul și alunele de pădure mărunțite împreună, la râșnița de cafea. Întinzi și crema albă. Vei obține degradéuri frumoase. Apoi așezi cu grijă a doua foaie de pandișpan. Dai la frigider.

 

Glazura de ciocolată:

Într-un vas aflat pe baie de aburi pui: ciocolata neagră, ciocolata cu lapte, untul și laptele, amestecând când și când, până se topesc ciocolatele și se omogenizează. Lași un pic la răcorit, apoi scoți prăjitura și torni glazura. Dai înapoi la frigider, să se întărească un pic. 

Decor:

Bați puțină frișcă lichidă, umpli un poș și, folosind un dui foarte subțire, scoți prăjitura de la rece și  o ornezi, trasând acele dungi. O dai la frigider din nou, până la servire, când o porționezi și o decorezi cu zmeură.





  

Poftă Bună!
  Distincții culinare:

Rețetă publicată în Revista Practic în Bucătărie nr. 03/2020.

Comentarii