Rețete Pascale

Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe


Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe
Din seria rulade de Crăciun, am pregătit ieri una cu cremă mascarpone, frișcă și portocale, iar pentru aluat am folosit de asemenea suc de portocală și un desen cu crăciunițe, la care am muncit vreo oră, dar a fost distractiv. A ieșit pufoasă și parfumată, încercați și-o să vă placă! Am pudrat-o cu zahăr pudră cu aromă de rom, care în combinație cu portocala, a fost delicios!

Ingrediente:
5 ouă,
un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
4 linguri apă rece,
2 linguri suc de portocală,
65 ml ulei,
120 g făină albă,
30 g amidon alimentar Dr. Oetker,
8 g praf de copt Dr. Oetker,
3 portocale,
250 g mascarpone,
100 ml frișcă lichidă,
10 g zahăr Bourbon Dr. Oetker,
Coloranți alimentari naturali, pudră: verde, roșu, galben, câte un vf. de linguriță,
În plus: 3 lingurițe făină (câte una pentru fiecare culoare),
Un vârf de cuțit cacao,
zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust

Mod de preparare:
Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală, uleiul, făina, amidonul și praful de copt.
Din compoziţia obținută se toarnă cam 2 linguri în mai multe ceșcuțe, pentru a amesteca împreună cu coloranții alimentari naturali, diverse culori, în funcție de modelul ales. Eu am ales un model cu crăciunițe, crenguțe de brad și de ilex, dar și conuri, așa că am avut nevoie de verde, galben, roșu, dar și cacao pentru conuri. Menționez că mai trebuie adăugat acum în fiecare ceașcă și câte o linguriță de făină, pentru că aluatul pentru ruladă e pufos, iar noi avem nevoie acum să desenăm cu poșul și să fie un pic mai tari, ca și consistență, pentru a putea desena florile, conurile și crengile.
Se schițează modelul pe o hârtie de copt, se dă la congelator 5 minute, se umple cu culorile dorite, apoi se dă iar la congelator 5 minute.


După aceea se toarnă restul de aluat pentru ruladă, în tavă. Se dă tava la cuptor, maxim 10 minute, la foc mediu, trebuie să rămână albă-ușor aurie. Dacă o coaceți prea mult, capătă gust de omletă și devine uscată, încecăcioasă.
Când este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră cu aromă de rom, se rulează cu grijă și se lasă la răcit.

Pentru umplut: se curăță portocalele de coajă, se taie jumătăți. Eu am avut nevoie de 5 jumătăți.
Se bate cu mixerul crema mascarpone cu frișca lichidă și zahăr Bourbon. Se desface cu grijă rulada, se umple cu cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti, se așază portocalele, apoi se rulează la loc. Se poate rula pe o bucată de folie alimentară, ca să vă asigurați că stă strâns. Se dă la rece, până la servire.

Timp de coacere: aprox 10 min
Timp de pregătire: 40 min
Porţii: 12

   




Poftă Bună!

Distincții culinare:

Rețetă publicată în Revista Practic în Bucătărie nr. 01/2020.

Rețetă publicată în Revista iCooking nr. 3/2020.

Comentarii