Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe
Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe
Din
seria rulade de Crăciun, am pregătit ieri una cu cremă mascarpone, frișcă și
portocale, iar pentru aluat am folosit de asemenea suc de portocală și un desen
cu crăciunițe, la care am muncit vreo oră, dar a fost distractiv. A ieșit
pufoasă și parfumată, încercați și-o să vă placă! Am pudrat-o cu zahăr pudră cu
aromă de rom, care în combinație cu portocala, a fost delicios!
Ingrediente:
5 ouă,
un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
4
linguri apă rece,
2
linguri suc de portocală,
65 ml
ulei,
120 g făină
albă,
30 g
amidon alimentar Dr. Oetker,
8 g praf
de copt Dr. Oetker,
3
portocale,
250 g
mascarpone,
100 ml
frișcă lichidă,
10 g
zahăr Bourbon Dr. Oetker,
Coloranți
alimentari naturali, pudră: verde, roșu, galben, câte un vf. de linguriță,
În plus:
3 lingurițe făină (câte una pentru fiecare culoare),
Un vârf
de cuțit cacao,
zahăr pudră
cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust
Mod
de preparare:
Se bat
cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează
treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală,
uleiul, făina, amidonul și praful de copt.
Din compoziţia
obținută se toarnă cam 2 linguri în mai multe ceșcuțe, pentru a amesteca
împreună cu coloranții alimentari naturali, diverse culori, în funcție de
modelul ales. Eu am ales un model cu crăciunițe, crenguțe de brad și de ilex,
dar și conuri, așa că am avut nevoie de verde, galben, roșu, dar și cacao
pentru conuri. Menționez că mai trebuie adăugat acum în fiecare ceașcă și câte
o linguriță de făină, pentru că aluatul pentru ruladă e pufos, iar noi avem
nevoie acum să desenăm cu poșul și să fie un pic mai tari, ca și consistență,
pentru a putea desena florile, conurile și crengile.
Se
schițează modelul pe o hârtie de copt, se dă la congelator 5 minute, se umple
cu culorile dorite, apoi se dă iar la congelator 5 minute.
După
aceea se toarnă restul de aluat pentru ruladă, în tavă. Se dă tava la cuptor,
maxim 10 minute, la foc mediu, trebuie să rămână albă-ușor aurie. Dacă o
coaceți prea mult, capătă gust de omletă și devine uscată, încecăcioasă.
Când
este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră cu
aromă de rom, se rulează cu grijă și se lasă la răcit.
Pentru
umplut: se curăță portocalele de coajă, se taie jumătăți. Eu am avut nevoie de
5 jumătăți.
Se bate
cu mixerul crema mascarpone cu frișca lichidă și zahăr Bourbon. Se desface cu
grijă rulada, se umple cu cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti, se
așază portocalele, apoi se rulează la loc. Se poate rula pe o bucată de folie
alimentară, ca să vă asigurați că stă strâns. Se dă la rece, până la servire.
Timp de
coacere: aprox 10 min
Timp de
pregătire: 40 min
Porţii: 12
Poftă Bună!
Distincții culinare:
Rețetă publicată în
Revista Practic în Bucătărie nr. 01/2020.
Rețetă publicată în Revista iCooking nr. 3/2020.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!