Baghete franțuzești
Baghete franțuzești
Baghete
franțuzești, rumene, rustice și gustoase.
Ingrediente:
25 g
drojdie proaspătă + 110 ml apă + 120 g făină pentru maia,
420 ml
apă călduţă,
610 g făină,
2
linguriţe (rase) sare,
În plus:
1 lingură ulei pentru uns, 80 g făină
Mod de preparare:
Mai
întâi se pregăteşte maiaua, fărâmițând drojdia în 110 ml apă călduţă și
amestecând până se dizolvă, se adaugă şi aprox 120 g făină şi se amestecă până
se obține o pastă. Se lasă două ore pe masă. Cu cât o lăsați mai mult la
fermentat, cu atât gustul produsului final va fi mai robust, mai pronunțat, mai
pregnant.
Într-un
vas înalt se adaugă 420 ml apă, maiaua, sarea, apoi făină cernută cât cuprinde,
eu am avut nevoie de aprox 610 g. Se amestecă și se frământă ușor, până se
obţine un aluat consistent, dar pufos. Se unge cu ulei (o lingură), se acoperă
cu folie alimentară şi se lasă la crescut 45 de minute.
După
acest timp, se îndepărtează folia cu grijă pentru a o folosi ulterior, se
presează aluatul gentil, cu degetele, să-l dăm puțin înapoi, apoi se acoperă la
loc și se mai lasă la crescut 45 min.
Se presară
puţină făină (cam 80 g sau 3 linguri cu vârf) pe masă, se mai frământă uşor aluatul, se împarte aluatul în 4
bucăți. Se ia fiecare aluat, se alungește cu mâinile, se așază câte două bucăți
într-o formă specială de copt pentru baghete, prevăzută cu orificii ce vor permite
aerului să treacă în procesul de coacere. Se lasă la crescut pe masă, 15
minute, acoperite cu folie alimentară.
După aceea,
se crestează cu un cuțit dat prin făină. Se dă tava la cuptor, la foc mediu, 40
de minute. Se mai intopduce acum și o altă tavă în care am pus o cană cu apă.
Această tavă se îndepărtează cu 10 minute înainte de a fi gata baghetele.
Când sunt
gata, se scot pe masă, se stropesc ușor cu apă și se acoperă cu un prosop de
bucătărie, pentru a se aburi. Se introduce următoarea serie de baghete.
Sugestie de servire: după ce s-au
răcit suficient cât să puteți rupe din baghete, le puteți savura cu unt, sunt
minunate!
Notă: eu am folosit și vă
recomand tava
specială pentru baghete Kitchen Craft
Timp de
pregătire: 3h 45 min
Timp de
coacere: 40 min
Porţii: 4
baghete, de 38 cm lungime fiecare
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!