Baghete franțuzești


Baghete franțuzești

Baghete franțuzești, rumene, rustice și gustoase.

Ingrediente:
25 g drojdie proaspătă + 110 ml apă + 120 g făină pentru maia,
420 ml apă călduţă,
610 g făină,
2 linguriţe (rase) sare,
În plus: 1 lingură ulei pentru uns, 80 g făină

Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte maiaua, fărâmițând drojdia în 110 ml apă călduţă și amestecând până se dizolvă, se adaugă şi aprox 120 g făină şi se amestecă până se obține o pastă. Se lasă două ore pe masă. Cu cât o lăsați mai mult la fermentat, cu atât gustul produsului final va fi mai robust, mai pronunțat, mai pregnant.

Într-un vas înalt se adaugă 420 ml apă, maiaua, sarea, apoi făină cernută cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 610 g. Se amestecă și se frământă ușor, până se obţine un aluat consistent, dar pufos. Se unge cu ulei (o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut 45 de minute.

După acest timp, se îndepărtează folia cu grijă pentru a o folosi ulterior, se presează aluatul gentil, cu degetele, să-l dăm puțin înapoi, apoi se acoperă la loc și se mai lasă la crescut 45 min.


Se presară puţină făină (cam 80 g sau 3 linguri cu vârf) pe masă, se mai frământă uşor aluatul, se împarte aluatul în 4 bucăți. Se ia fiecare aluat, se alungește cu mâinile, se așază câte două bucăți într-o formă specială de copt pentru baghete, prevăzută cu orificii ce vor permite aerului să treacă în procesul de coacere. Se lasă la crescut pe masă, 15 minute, acoperite cu folie alimentară.

După aceea, se crestează cu un cuțit dat prin făină. Se dă tava la cuptor, la foc mediu, 40 de minute. Se mai intopduce acum și o altă tavă în care am pus o cană cu apă. Această tavă se îndepărtează cu 10 minute înainte de a fi gata baghetele.


Când sunt gata, se scot pe masă, se stropesc ușor cu apă și se acoperă cu un prosop de bucătărie, pentru a se aburi. Se introduce următoarea serie de baghete.

Sugestie de servire: după ce s-au răcit suficient cât să puteți rupe din baghete, le puteți savura cu unt, sunt minunate!
Notă: eu am folosit și vă recomand tava specială pentru baghete Kitchen Craft

Timp de pregătire: 3h 45 min
Timp de coacere: 40 min
Porţii: 4 baghete, de 38 cm lungime fiecare
   



Poftă Bună!

Comentarii