Saleuri de casă (rețeta 2)
Saleuri de casă
(rețeta 2)
Saleurile
cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea
prăjituri, parcă ar merge niște saleuri cu cașcaval. Am adaptat rețeta pe care
o am de la părinții mei, după cum le pregăteau și lor, când erau copii, mamele lor.
Ingrediente:
250 g făină
(+ pentru înfăinat),
150 ml
apă rece,
250 g margarină/unt/osânză,
1
linguriţă sare,
5 g praf
de copt Dr. Oetker,
100 g
caşcaval ras pentru ornat;
1 ou
bătut bine pentru uns aluatul.
Mod de preparare:
Într-un
vas adânc se amestecă 250 g făină cu apa și sarea, se transferă pe blatul de
lucru presărat cu făină, se frământă pentru 5 minute, până se
obține un aluat bun de întins, dar pufos. Până acum, e simplu, seamănă cu cel pe
care îl fac la mucenicii muntenești doar că în cantități mai mari.
Se dă
aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Se
scoate aluatul din frigider, se întinde în foaie subțire, se așază în mijloc
blocul de unt, care se bate cu făcălețul până se face foiță. Tata îmi
povestește că așa îl făcea mama lui, doar că folosea osânză, vă dați seama că
mult mai bun astfel, însă fiecare folosește ce are și ce-i place!
Se întinde
și se împăturește aluatul, reluând acest proces de 3 ori, apoi se dă la
frigider. Eu l-am dat peste noapte la frigider, pentru că am avut mai multe
rețete de pregătit și le-am făcut în etape (ca să nu se adune toate în ultima
zi).
A doua zi,
se împarte aluatul în bucăți mai mici, pentru a lucra mai ușor cu el. În plus, se
lucrează greu cu el dacă se încălzește grăsimea pe care o conține.
Se
preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină din abundenţă pe masa de lucru şi se
întinde aluatul într-o foaie grosuţă, care se taie fâşii cu un cuţit dat prin
făină sau o rolă pentru patiserie.
Se unge
cu ou bătut, apoi se presară cașcaval ras.
Se aşază
saleurile într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit
cam 18 minute sau până devin aurii.
Se
lucrează la fel şi aluatul rămas. Se obțin 3 tăvi cu saleuri.
Porții: 10
Timp de pregătire: 1h 30min
Timp de pregătire: 1h 30min
Timp de
coacere: 18 min/fiecare tavă
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!