Tort cu glazura oglinda de caramel
Tort cu glazură oglindă de caramel
Tort cu
blat de cacao ce nu necesită însiropare, jeleu de caise în interior, cremă de
cafea și glazură oglindă de caramel.
Ingrediente:
Blat:
220 g
unt,
5 ouă L,
Un praf
de sare,
5 ml
îndulcitor,
75 ml
lapte,
6
linguri făină,
3
linguri cacao,
10 g
praf de copt Dr.Oetker,
1
lingură zeamă de lămâie,
Jeleu de caise:
150 g
gem de caise,
3 g
gelatină pudră,
10 ml
apă rece,
Crema de cafea:
80 g
ciocolată,
200 ml
frișcă neîndulcită LaDorna,
125 g
cremă mascarpone,
2
lingurițe cafea solubilă,
Glazura oglindă de caramel:
150 g
zahăr,
150 ml
apă,
200 ml smântână
pentru gătit LaDorna,
8 g
gelatină pudră + 50 ml apă rece,
10 g
amidon alimentar + 50 ml apă rece
Mod de preparare:
Blatul:
Se
încinge cuptorul.
Se
separă ouăle. Se dă untul rece pe răzătoare, se adaugă gălbenușurile, un praf
de sare și îndulcitorul, amestecând cu mixerul. Se adaugă laptele, cacaoa,
praful de copt, amestecând.
Separat,
se bat cu mixerul albușurile cu un praf de sare și zeama de lămâie, până se
obține o bezea.
Se
încorporează spuma de albușuri în amestecul pregătit anterior, apoi făina, în
ploaie, omogenizând cu o spatulă.
Se
toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu hârtie de copt și
se coace la foc mediu, aprox 30-35 de minute.
Jeleul de caise:
Se
încălzește gemul de caise, într-un ibric, pe foc mic, 2-3 minute. Se dă
deoparte, se pasează cât mai fin, cu ajutorul unui blender de mână, se lasă un
pic la răcorit, apoi se adaugă gelatina hidratată înainte în apă rece,
amestecând (aveți grijă să verificați temperatura piurelui de caise înainte de
a adăuga gelatina, întrucât gelatina se distruge la temperaturi de peste 60ºC).
Primul pas pentru montarea
desertului:
Se
scoate tortul din forma detașabilă, se lasă pe farfurie sau pe baza formei.
Se
scobește blatul, în mijloc, se toarnă jeleul de caise și se dă la frigider, să
se întărească jeleul.
Crema de ciocolată:
Se
topesc ciocolata și frișca neîndulcită, într-un bol, pe baie de abur,
amestecând din când în când până s-a topit ciocolata. Se dă la frigider, apoi
se adaugă crema mascarpone și cafeaua solubilă și se bate cu mixerul până
capătă consistența unei creme.
Acum, putem termina de montat
desertul:
Se
întinde uniform crema peste blat, îmbrăcându-l și nivelând cât mai fin, pentru
că orice defect sau denivelare se va vedea pe sub glazura oglindă, care este ca
o rochie de mătase. Se dă tortul la congelator o oră.
Glazura oglindă de caramel:
Se
caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fund gros, doar agitând ușor
cratița, nu se amestecă în ea cu nimic. Când culoarea a devenit maronie (aveți
grijă să nu ardeți zahărul, pentru că se amărăște), adăugați puțină apă la
început, dar cu grijă, întrucât sfârâie și degajă aburi, apoi restul de apă. Se
poate amesteca acum cu un tel pară, până se topește zahărul. Dacă zahărul s-a
cristalizat, nu vă faceți grijă, ci fierbeți și amestecați până se topește. Acest
procedeu durează aprox 6 minute.
Se
adaugă amidonul dizolvat în 50 ml apă rece, apoi smântâna pentru gătit și se
mai fierbe, amestecând, vreme de 2-3 minute.
Se dă
amestecul de pe foc, iar când temperatura a scăzut sub 50ºC, se adaugă gelatina hidratată
în 50 ml apă rece, amestecând. Se lasă la răcit.
Decor:
Se așază tortul pe un suport (eu folosesc o cupă de
înghețată) așezat la rândul lui în altă tavă adâncă (eu folosesc o tavă de
tartă).
Când glazura oglindă a atins 25ºC și a căpătat consistența mierii
(aveți grijă să nu o răciți prea tare, pentru că se va turna cu cocoloașe-semn
că s-a închegat gelatina),
Se toarnă glazura cu mișcări circulare dinspre centru
spre margine, lăsând-o să curgă peste laterale. Glazura care a căzut în tavă se
poate refolosi. Nu folosiți spatulă să o nivelați!
Se
decorează după gust. Eu am optat pentru câteva decorațiuni pe care le-am
pregătit cu o zi înainte dintr-o tabletă de ciocolată albă topită și amestecată
cu diverși coloranți alimentari naturali pudră, apoi am dat peste noapte la
congelator.
Se dă înapoi la frigider până la servire.
Porții: 12
Timp de
pregătire: 2 h 30 min
Timp de
coacere: 30 min
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!