Tort Vasile (Revelion 2020)
Tort Vasile
Pentru că în ziua de Anul Nou este şi onomastica tatălui meu, am
pregătit un tort cu nucă și coajă de portocală, cremă de ciocolată neagră,
decorat cu trandafiri și ornamente de ciocolată albă. La mine vremea a fost
primăvăratică, am găsit și lalele în magazin, așa că tortul meu a ieșit și el
ca primăvara :)
Ingrediente:
pentru ornamente de ciocolată albă:
40
g ciocolată albă,
pentru blat avem nevoie de:
6
ouă,
un
praf de sare,
5
ml îndulcitor,
O
jumătate de linguriță coajă rasă de portocală,
3
linguri făină,
7
linguri nucă măcinată,
un
plic praf de copt Dr. Oetker,
pentru sirop avem nevoie de:
300 ml
apă,
100
ml suc de portocală,
3
lingurițe esenţă de rom,
pentru crema de ciocolată neagră:
250
g cremă mascarpone,
50
ml frişcă lichidă,
70
g ciocolată neagră,
2
lingurițe cafea solubilă,
1
linguriţă cafea măcinată,
Pentru decor:
250
g cremă mascarpone,
150
ml frişcă lichidă,
40
g ciocolată albă,
1
linguriță colorant alimentar pudră natural lila,
O
jumătate de linguriță colorant alimentar pudră natural verde,
Perle
de zahăr Dr. Oetker
Mod
de preparare:
Ornamentele de ciocolată albă:
Se
topeşte ciocolata albă într-un poș pentru ciocolată scufundat într-un ibric cu
apă fierbinte, iar după ce s-a topit ciocolata, se scoate din ibric și se
zvântă ușor pe un prosop de hârtie. Se lasă la răcit 5 minute, cât să devină
ușor vâscoasă, se taie poșul la capăt și se desenează ornamentele dorite pe o
bucată de hârtie de copt. Se dau la congelator până la utilizare.
Blatul:
Eu
l-am pregăti cu o seară înainte pentru a nu-mi lăsa prea multe pregătiri pentru
ziua de Revelion. Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul.
Se adaugă treptat gălbenuşurile, coaja rasă de portocală, apoi se adaugă praful
de copt, făina şi nuca, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru
a rămâne compoziţia aerată. Se toarnă compoziţia într-o formă de copt rotundă, pregătită
cu foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, aprox 30 de minute, la foc
mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Siropul:
Se
fierbe pe foc mic apa cu sucul de portocală, 5-7 minute, se dă de pe foc, se
adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.
Crema de ciocolată neagră:
Se
topește pe baie de abur ciocolata neagră și se lasă la răcit 5 minute. Se amestecă
bine cu mixerul cremă mascarpone, se adaugă ciocolata neagră, cafeaua măcinată
și cea solubilă cacaoa şi cafeaua.
Montare:
Se
taie blatul în 3 foi, se însiropează foile, se repartizează egal crema de ciocolată
neagră între foi.
Decor:
Se
topește pe baie de abur ciocolata neagră și se lasă la răcit 5 minute. Se amestecă
bine cu mixerul cremă mascarpone, se adaugă ciocolata albă. Se îmbracă tortul
în alb. Din crema rămasă se păstrează două linguri pentru florile albe, iar
restul se împarte în două castronele, pentru a o colora în verde, respectiv
lila. Eu am adăugat și câteva accente de culoare pe tort, apoi am nivelat
frumos astfel încât culorile să se contopească.
Se
decorează tortul cu flori din crema lila, frunze din crema verde și perluțe,
dar și cu ornamentele de ciocolată albă pregătite la început.
Se
dă la rece până la servire.
Porţii:
15
Timp
de coacere: aprox 30 min
Timp
de pregătire: aprox 1h 30min
La mulţi ani tuturor
sărbătoriţilor
şi Un An Nou Fericit!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!