Rețete Pascale

Prăjitură Primavera



Prăjitură Primavera

Pentru că toată lumea îmi cerea ceva dulce pentru week-end, am pregătit o prăjitură cu blat de cacao, glazură de ciocolată și frișcă în două culori. M-am jucat cu ornamente de decor de toate felurile și a ieșit așa veselă și primăvăratică, încât i-am spus Primavera.
Pentru decor, am folosit frișcă două treimi simple, o treime colorată în roz, cu ce credeți? Cu zeamă de la salata de sfeclă roșie. Da, ați citit bine, deși lichidul conține oțet, după multe experimente în bucătărie, de Sărbători, când aveam mare nevoie să decorez turta dulce și nu mai aveam roșu, am testat la un moment dat și cu zeamă de la salata de sfeclă roșie și am fost foarte încântată pentru că este stabilă și la frișcă și la ciocolată albă. Amestecați bine, cu o linguriță și chiar dacă, la un punct, o să vi se pară că se brânzește, totuși continuați să amestecați până se omogenizează. Este o culoare frumoasă și naturală.

Ingrediente:
Blatul:
5 ouă,
Un praf de sare,
O lingură zeamă de lămâie,
5 ml îndulcitor,
5 linguri ulei,
5 linguri apă rece,
2 linguri cacao neagră Dr. Oetker,
4 linguri făină,
5 g praf de copt Dr. Oetker,

Glazura de ciocolată:
100 g ciocolată neagră,
200 ml lapte,
25 g unt,

Decor:
180 ml frișcă lichidă,
Zeamă de la salata de sfeclă roșie, după gust,
Ornamente de zahăr: fire colorate și inimioare Dr. Oetker, după gust

Mod de preparare:
Blatul:
Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, zeama de lămâie și îndulcitorul, până se fac spumă. Se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul și  apa, iar după ce se adaugă ingredientele uscate: praful de copt, cacaoa și făina, se amestecă de jos în sus cu o spatulă, pentru a păstra compoziția aerată. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 30 de minute. Se lasă la răcit.

Glazura de ciocolată:
Se pun într-un ibric laptele, untul și ciocolata neagră ruptă bucățele și se fierb pe foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se umflă și trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se îngroașă ușor. Se lasă la răcit câteva minute.

Montare:
Se taie prăjitura în pătrate sau în forma dorită și se glazurează cu ciocolată, sprijinind bucățile pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi.

Decor:
Se bate frișca lichida, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. Se dă deoparte o treime din frișcă, într-un bol, pentru a o amesteca împreună cu zeama de la salata de sfeclă roșie, după gust. Va prinde o frumoasă nuanță de roz. Restul de frișcă se lasă albă. Se umple un poș cu cele două culori și se ornează prăjiturile. Acest efect îmi place mult, pentru că arată ca înghețata. Apoi se decorează cu bombonele și ce vă mai place și se dă la frigider, până la servire.

Timp de pregătire: aprox 1 h
Timp de coacere: 26 min
Porţii: 16








Poftă Bună!


Distincții culinare:
Rețetă premiată de Revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 3/2021.

Comentarii