Prăjitură Primavera
Prăjitură Primavera
Pentru
că toată lumea îmi cerea ceva dulce pentru week-end, am pregătit o prăjitură cu
blat de cacao, glazură de ciocolată și frișcă în două culori. M-am jucat cu
ornamente de decor de toate felurile și a ieșit așa veselă și primăvăratică,
încât i-am spus Primavera.
Pentru
decor, am folosit frișcă două treimi simple, o treime colorată în roz, cu ce
credeți? Cu zeamă de la salata de sfeclă roșie. Da, ați citit bine, deși
lichidul conține oțet, după multe experimente în bucătărie, de Sărbători, când
aveam mare nevoie să decorez turta dulce și nu mai aveam roșu, am testat la un
moment dat și cu zeamă de la salata de sfeclă roșie și am fost foarte încântată
pentru că este stabilă și la frișcă și la ciocolată albă. Amestecați bine, cu o
linguriță și chiar dacă, la un punct, o să vi se pară că se brânzește, totuși
continuați să amestecați până se omogenizează. Este o culoare frumoasă și
naturală.
Ingrediente:
Blatul:
5 ouă,
Un praf
de sare,
O
lingură zeamă de lămâie,
5 ml
îndulcitor,
5 linguri
ulei,
5
linguri apă rece,
2
linguri cacao neagră Dr. Oetker,
4
linguri făină,
5 g praf
de copt Dr. Oetker,
Glazura de ciocolată:
100 g
ciocolată neagră,
200 ml
lapte,
25 g
unt,
Decor:
180 ml
frișcă lichidă,
Zeamă de
la salata de sfeclă roșie, după gust,
Ornamente
de zahăr: fire colorate și inimioare Dr. Oetker, după gust
Mod de preparare:
Blatul:
Se bat,
cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, zeama de lămâie și îndulcitorul, până se fac spumă.
Se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul și apa, iar după ce se adaugă ingredientele
uscate: praful de copt, cacaoa și făina, se amestecă de jos în sus cu o
spatulă, pentru a păstra compoziția aerată. Se toarnă într-o tavă pregătită cu
foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 30 de
minute. Se lasă la răcit.
Glazura de ciocolată:
Se pun
într-un ibric laptele, untul și ciocolata neagră ruptă bucățele și se fierb pe
foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se umflă și
trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se îngroașă ușor.
Se lasă la răcit câteva minute.
Montare:
Se taie
prăjitura în pătrate sau în forma dorită și se glazurează cu ciocolată,
sprijinind bucățile pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi.
Decor:
Se bate
frișca lichida, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. Se dă
deoparte o treime din frișcă, într-un bol, pentru a o amesteca împreună cu
zeama de la salata de sfeclă roșie, după gust. Va prinde o frumoasă nuanță de
roz. Restul de frișcă se lasă albă. Se umple un poș cu cele două culori și se
ornează prăjiturile. Acest efect îmi place mult, pentru că arată ca înghețata.
Apoi se decorează cu bombonele și ce vă mai place și se dă la frigider, până la
servire.
Timp de
pregătire: aprox 1 h
Timp de
coacere: 26 min
Porţii: 16
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!