Mucenici moldovenești, de post
Mucenici
moldovenești, de post
De
obicei pregătesc mucenicii moldovenești, de dulce, însă anul acesta i-am făcut
de post. Am adăugat curcuma (turmeric), care i-a dat o culoare frumoasă, că
nici nu am simțit lipsa ouălor. I-am însiropat bine și au ieșit buni ca o prăjitură și aromați de la vanilie și lămâie. Pe unii
i-am decorat cu nucă, tradițional, iar pe câțiva am presărat cocos, pentru că sora
mea iubește cocosul.
Ingrediente:
Pentru
aluat:
10 g
drojdie uscată,
400 ml
apă,
80+30 ml
ulei,
1
linguriță sare,
5 ml
îndulcitor,
1
linguriță esență de vanilie,
1
linguriță coajă rasă de lămâie,
O
jumătate de linguriță curcuma (turmeric),
570 g
făină,
Pentru
însiropat:
700 ml
apă,
1
linguriță coajă de portocală (în zahăr la borcan),
5 ml
îndulcitor,
Pentru decor:
Mieji de
nucă, după gust,
Nucă măcinată,
după gust,
Nucă de
cocos, după gust,
Stafide,
după gust
Mod de preparare:
Se pregătește
aluatul: se amestecă drojdia uscată cu 100 g făina, se face un spațiu în
mijloc, se toarnă apa caldă, se adaugă îndulcitorul, curcuma (eu am pus o
jumătate de linguriță, însă se poate pune doar un vârf, pentru că are o culoare
intensă), esența de vanilie, coaja de lămâie, sare, dar și 80 ml ulei. Apoi se
adaugă făină câtă cere aluatul, până se obține un aluat consistent. Eu am avut
nevoie, în total, de 570 g de făină la acest pas.
Se
frământă aluatul, aprox 5 minute, iar la procesul de frământare se adaugă aprox
30 ml ulei (nu tot odată, ci teptat, atât cât avem nevoie).
Se lasă
aluatul la dospit, acoperit cu folie alimentară, pentru o oră.
Se împarte
aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, iar în jumătăți, și tot așa, ca să
obținem bucăți mici, dar egale. Eu am pregătit 16 astfel de bile. Se întinde
fiecare bilă de aluat, cu podul palmelor, sub formă unui șnur, pe care îl
lungim. Apoi se ia fiecare șnur și se aranjează sub formă de 8, într-o tavă
pregătită cu foaie de copt. Se decorează cu mieji de nucă și stafide, dar nu
prea mult, pentru că scopul e să-i decorăm la final. Eu am obținut 3 tăvi.
Se lasă
acum mucenicii, în tavă, la dospit, pe masă, o oră.
Apoi se dă fiecare tavă de mucenici la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 30 de minute.
Apoi se dă fiecare tavă de mucenici la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 30 de minute.
Se fierb
într-un ibric, pe foc mic: apa împreună cu îndulcitorul și coaja de portocală (ținută
în zahăr la borcan), aprox 5 minute, apoi se dă de pe foc.
Când se
scot mucenicii din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt și se toarnă siropul
fierbinte peste ei. Se ung cu miere și se presară peste ei nucă măcinată și/sau
nucă de cocos,
Sfat: dacă aveți de obicei arsuri
la stomac (cum am și eu) de la combinația drojdie+nucă măcinată, puteți înlocui
nuca măcinată cu nuca de cocos. În plus, eu am observat că tolerez mai bine
drojdia uscată față de drojdia proaspătă.
Sfat: nuca măcinată și nuca de
cocos vor adera mai bine la aluat, dacă se toarnă înainte siropul fierbinte și
se ung cu miere, vor avea o notă aparte, o aromă mai intensă.
Porții:
16 mucenici
Timp de pregătire:
2h 30 min
Timp de
coacere: 30 min*3 tăvi
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!