Prajitură-Ecler cu vanilie si cafea
Prăjitură-Ecler cu vanilie și cafea
Am gândit aceste
ecleruri ca niște prăjituri de tip monoporție. Sunt consistente pentru că
au două foi (ecleruri lipite două câte două, deci nu le-am mai decupat cum fac
de obicei) cu un strat generos de cremă, unele cu vanilie, altele cu cafea (de
obicei le umpleam și puneam mai puțină cremă) și glazură de ciocolată cu unt. Și pentru că zarzării au
înflorit și sunt așa de frumoși și mi-era gândul tot la ei, am decorat cu fulgi
de cocos, eu i-am asemănat cu delicatele petale.
Ingrediente:
Pentru ecleruri:
500 ml
apă,
100 ml
ulei de măsline,
300 g
făină albă,
6 ouă M,
un vârf
de cuțit sare,
5 g praf
de copt,
Pentru creme:
3 gălbenușuri,
500 ml
lapte,
45 g făină,
5 g
vanilie Bourbon pudră,
3 ml
îndulcitor,
100 g unt
moale,
50 g
ciocolată neagră,
1
linguriță cafea solubilă (ness),
1
linguriță cafea măcinată,
Pentru glazura de
ciocolată:
80 g cuvertură
de ciocolată neagră,
100 ml
lapte,
25 g
unt,
Pentru decor:
Fulgi de
cocos, după gust
Mod
de preparare:
Eclerurile:
Într-o
crăticioară, se pun la fiert apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe apa,
se adaugă făina, se amestecă energic, apoi se dă de pe foc și se omogenizează.
Se lasă la răcit, apoi se adaugă praful de copt și se încorporează ouăle, unul
câte unul, amestecând cu mixerul după fiecare, pentru o omogenizare bună. Astfel
încât aluatul să nu aibă cocoloașe.
Se umple
un poș și se formează ecleruri, în formă pătrată, de aprox 7 x 7 cm într-o tavă
pregătită cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 10 minute, apoi
se scoate tava, se înțeapă eclerurile cu grijă, astfel încât să iasă aerul din
ele și să nu rămână crude înăuntru, apoi se dă tava înapoi la cuptor încă 15
minute la foc mic.
La final, se scot eclerurile și se lasă la răcit.
De data aceasta, nu se taie în jumătăți, pentru că le vom lipi 2
câte 2 cu cremă.
Cremele:
Într-o
crăticioară se amestecă gălbenușurile împreună cu laptele, vanilia,
îndulcitorul și făina, amestecând cu un tel. Se fierbe amestecul pe foc mic,
până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Se dă de pe
foc, se adaugă untul și se omogenizează. Jumătate din cremă se amestecă
împreună cu ciocolata neagră, nessul și cafeaua. Se lasă la răcit.
Glazura de ciocolată:
Se pun
într-un ibric laptele, untul și cuvertura de ciocolată neagră ruptă bucățele și
se fierb pe foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se
umflă și trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se
îngroașă ușor. Se lasă la răcit câteva minute.
Montare și decor:
Se umple
un poș cu crema de vanilie și se distribuie frumos, lipind astfel
eclerurile două câte două. La fel se
procedează și cu crema de ciocolată. Se toarnă glazura de ciocolată, lăsând-o
să se prelingă și se decorează cu fulgi de cocos. Se dau la frigider.
Timp de
pregătire: aprox 2 h
Timp de
gătire: 1 h
Porții: 22 bucăți
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!