Rețete Pascale

Pâine împletită, cu lapte și ouă


Pâine împletită, cu lapte și ouă

Vă prezint azi o pâine de casă, împletită, cu lapte și ouă. Toată lumea era nerăbdătoare să încerce o pâine nouă, însă pâinea cere timp, așa că a trebuit să așteptăm cuminți. A ieșit atât de pufoasă și bună și a mers foarte bine cu cremă de brânză și dulceață de fructe de pădure.

Ingrediente:
25 g drojdie proaspătă + 50 ml apă + 50 g făină pentru maia,
200 ml apă caldă,
100 ml lapte,
700 g făină,
1 linguriţă (rasă) sare,
2 ouă

Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 50 ml apă călduţă, peste care se adaugă aprox 50 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă la crescut 30 de minute.

Se adaugă restul de apă, laptele cald, sarea. Se bat cele două ouă, se toarnă din ele în aluat, dar aveți grijă să păstrați puțin și pentru uns. Se adaugă apoi făină cât cuprinde, amestecând şi frământând ușor până se obţine un aluat pufos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

Se răstoarnă aluatul pe masa înfăinată, se frământă aluatul, până capătă consistență, apoi se împarte în 3 bucăți. Se ia fiecare bucată de aluat și se lungește, apoi se împletesc aceste fâșii.
Se transferă pâinea într-o tavă  pregătită cu foaie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă la crescut încă o oră.
Se îndepărtează folia, se unge pâinea cu oul păstrat mai devreme și se dă la cuptor, la foc mediu, 15 minute, apoi se dă focul mic şi se mai lasă încă 35 de minute, în total 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru).

Timp de pregătire: 3h
Timp de coacere: 50 min
Porţii: 4





Poftă Bună!

Comentarii