Pâine împletită, cu lapte și ouă
Pâine împletită, cu lapte și ouă
Vă prezint
azi o pâine de casă, împletită, cu lapte și ouă. Toată lumea era nerăbdătoare
să încerce o pâine nouă, însă pâinea cere timp, așa că a trebuit să așteptăm
cuminți. A ieșit atât de pufoasă și bună și a mers foarte bine cu cremă de
brânză și dulceață de fructe de pădure.
Ingrediente:
25 g
drojdie proaspătă + 50 ml apă + 50 g făină pentru maia,
200 ml
apă caldă,
100 ml
lapte,
700 g făină,
1
linguriţă (rasă) sare,
2 ouă
Mod de preparare:
Mai
întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 50 ml apă călduţă, peste care se
adaugă aprox 50 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care
se lasă la crescut 30 de minute.
Se
adaugă restul de apă, laptele cald, sarea. Se bat cele două ouă, se toarnă din
ele în aluat, dar aveți grijă să păstrați puțin și pentru uns. Se adaugă apoi făină
cât cuprinde, amestecând şi frământând ușor până se obţine un aluat pufos. Se
acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră sau până îşi
dublează volumul.
Se răstoarnă
aluatul pe masa înfăinată, se frământă aluatul, până capătă consistență, apoi se
împarte în 3 bucăți. Se ia fiecare bucată de aluat și se lungește, apoi se
împletesc aceste fâșii.
Se
transferă pâinea într-o tavă pregătită
cu foaie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă la crescut încă
o oră.
Se îndepărtează
folia, se unge pâinea cu oul păstrat mai devreme și se dă la cuptor, la foc mediu,
15 minute, apoi se dă focul mic şi se mai lasă încă 35 de minute, în total 50
de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul
vostru).
Timp de
pregătire: 3h
Timp de
coacere: 50 min
Porţii: 4
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!