Prăjitură Espresso
Prăjitură Espresso
Toată
lumea ar fi mâncat ceva dulce în week-end. Inițial voiam să fac Boema, dar apoi
m-am gândit să pregătesc ceva ce n-am mai avut, în plus voiam ceva cu multă
cafea. Astfel am pregătit această
prăjitură, căreia i-am spus Espresso. Eu nu beau cafea, dar îmi place în
deserturi. Sper să vă placă.
Ingrediente:
Blatul:
5 ouă L,
100 g
unt,
5 ml
îndulcitor,
Un praf
de sare,
5 g praf
de copt,
5 g
vanilie Bourbon pudră,
1
lingură cu vârf cacao,
150 g
făină,
Pentru
însiropat:
350 ml
apă,
5 ml
îndulcitor,
O
linguriță esență de rom,
Crema de
cafea:
150 ml
frișcă lichidă,
30 g
cuvertură de ciocolată neagră,
40 g
ciocolată amăruie,
2
lingurițe cafea măcinată,
2
lingurițe cafea solubilă (Nescafe Strong),
Glazura
de ciocolată:
30 g
cuvertură de ciocolată neagră,
40 g
ciocolată amăruie,
140 ml
lapte,
30 g
unt,
Decor:
200 ml
frișcă lichidă,
1
linguriță cafea solubilă (Nescafe Strong),
Ciocolată
cu cappuccino, după gust,
Sticks-uri
de ciocolată
Mod de pregătire:
Blatul: se amestecă (cu mixerul) untul
rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful
de copt și cacaoa. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă
făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu
foaie de copt și se coace aprox 20 de minute, la foc mediu (sau până trece
testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.
Pentru însiropat: se fierb un minut apa cu
îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.
Crema de cafea: se topesc pe baie de abur:
frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu
m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar
aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la
omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aprox 5 minute, apoi se dă la
frigider, să se răcească bine, aprox 10 minute. În acest timp, se va mai
îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.
Pont: Cu cât ciocolata are un
conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult,
nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea
pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți
cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata
amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).
Montare: se taie prăjitura în pătrate.
Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în
pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în
pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în
sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.
Se poate
bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți
pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl
folosiți.
Se
distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se
pătrează cam 1 lingură și pentru decor.
Glazura de ciocolată: se pun ciocolata, laptele și
untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se
umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc
până bulbucește iar. Se procedează astfel aprox 1 minut. Trebuie să se închidă la
culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din
când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Totodată, nu
uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit,
atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie
călâie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare,
căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.
Decor: se toarnă glazura de ciocolată
pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se
răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează
fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din
pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.
Se dă la frigider. În momentul
servirii, se pudrează cu cafea solubilă.
Timp de
pregătire: 2h 30min
Timp de
coacere: 20 min
Porții:
15
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!