Tort pictat, de Florii


Tort pictat, de Florii
Am pregătit pentru sărbătoriții noștri de pe 12 aprilie plus Florii, un tort cu 4 foi de pandișpan, cremă de cafea, cremă de ciocolată. Ca decor, am ales să-l pictez cu multe flori.
  
Ingrediente:
pentru blaturi:
6 ouă L,
un vârf linguriţă sare,
6 linguri apă fierbinte,
5 ml îndulcitor,
130 ml ulei,
5 linguri făină,
2 linguri nucă măcinată,
7 g praf de copt,
0,5 linguriță colorant alimentar natural pudră verde,

pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apă;
1 lingură coajă de portocală ținută în zahăr la borcan;
2,5 ml îndulcitor,
2 linguri tărie;

pentru creme:
2 gălbenușuri,
Un praf de sare,
200 ml lapte,
10 g zahăr vanilat Bourbon,
1 lingură făină,
1 lingură cafea solubilă Nescafe Strong (ness),
40 g ciocolată cu lapte,
200 ml frişcă lichidă,

pentru decor:
250 g mascarpone,
100 ml frişcă lichidă,
4 lingurițe apă fierbinte,
0,5 linguriță colorant alimentar natural pudră galben,
0,5 linguriță colorant alimentar natural pudră orange,
0,5 linguriță colorant alimentar natural pudră verde,
0,5 linguriță colorant alimentar natural pudră roșu,
30 g ciocolată albă pentru scris

Mod de preparare:
Blaturile: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul, iar când se formează spuma, se adaugă gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte în care am dizolvat colorantul pudră verde , iar la urmă, nuca, praful de copt şi făina. Compoziţia se toarnă în 2 forme rotunde pentru copt (eu am folosit 2 crăticioare de 20 cm). Se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 26 de minute sau până trec testul scobitorii.  Se lasă la răcit.

Siropul: se fierb pe foc mic aprox 5 minute apa, îndulcitorul, tăria și coaja de portocală. Se lasă la răcit.

Cremele:
Se amestecă, într-o crăticioară, gălbenușurile cu zahărul vanilat Bourbon, laptele rece și făina, dar și un praf de sare. Se bat cu telul și se fierb pe foc mic, până se îngroașă. Se dă amestecul de pe foc și se lasă la răcit.
Se adaugă acum frişca lichidă și se bate cu mixerul, până devine cremoasă și fină.
Din crema obținută, o treime se amestecă într-un castronel, separat, cu ciocolata cu lapte topită și răcorită. Restul de cremă se amestecă ușor cu nessul.

Montare:
Se taie fiecare blat în 2 foi. Se însiropează, apoi se umple tortul cu creme: eu le-am alternat: un strat cu cremă de ness, unul cu cremă de ciocolată, iar ultimul tot cremă de ness.


Decor:
Pentru crema de decor, se bat cu mixerul crema mascarpone cu frişca lichidă. Se îmbracă tortul în alb, apoi crema rămasă se împarte în mai multe castronele și se colorează cu coloranții alimentari naturali dizolvați în apă fierbinte (aprox o linguriță de apă pentru fiecare culoare). Se pictează cu flori cu ajutorul unor spatule pentru torturi, dar și pensule.
Se decorează și cu litere din ciocolată albă pregătite din ciocolată albă topită și răcorită și turnată pe o bucată de foaie de copt cu un poș făcut dintr-un con de hârtie de copt și date la congelator măcar o oră.

Porţii: 12
Diametrul formelor de copt: 20 cm
Timp de coacere: 26 min
Timp de pregătire: 2h 30min







Poftă Bună!

Distincții culinare:

Rețetă publicată în Revista Practic în Bucătărie nr. 06/2020.

Comentarii