Focaccia cu măsline și rozmarin
Focaccia cu măsline și rozmarin
Focaccia cu măsline și rozmarin,
proaspăt scoasă din cuptor, delicioasă și mirosind divin.
Ingrediente:
Aluat:
300 g făină,
300 g făină,
25 g
drojdie proaspătă,
200 ml
apă călduţă,
1,5
linguriţă sare fină,
2 linguri
ulei de măsline,
50 g
măsline negre,
Decor:
făină
pentru blatul de lucru (aprox 30 g),
2 linguri
ulei de măsline,
20 g
măsline negre,
150 ml
apă,
½ linguriță
sare de mare (sau grunjoasă),
Un vârf
de cuțit rozmarin pudră,
o jumătate
de crenguță rozmarin,
Mod de preparare:
Se
curăță măslinele de sâmburi.
Se
dizolvă drojdia în apă călduţă, se adaugă uleiul și apoi făină (în
care am adăugat sarea și am amestecat-o puțin), treptat, până se obţine un
aluat moale, care se lasă 15-20 de minute la odihnit.
Se presară
făină pe masă, se adaugă la aluat măslinele și se mai frământă doar uşor, cât să-i dăm formă, apoi se
întinde într-o foaie de maxim 2 cm grosime.
Se
transferă în tavă și se mai lasă la crescut cam 10-15 minute.
Se fac
gropițe în aluat, cu degetele. Se picură ulei de măsline (cam 2 linguri). Se presară
sare de mare (sau grunjoasă). Se adaugă în unele gropițe măsline, iar
într-altele, rozmarin, pentru un aspect plăcut și rustic. Pentru că eu am mai avut
foarte puțin rozmarin în ghiveci, am presărat și rozmarin pudră, pe care îl
aveam cumpărat mai demult, însă acesta e mai intens, deci trebuie folosit în
cantitate mică.
Se dă
tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Se introduce în cuptor sub tava cu
focaccia, încă o tavă cu puțină apă (150 ml). Aburii vor ajuta aluatul să fie
crocant la exterior și pufos în interior. După ce s-a evaporat apa din tavă, se
îndepărtează această tavă din cuptor. Se coace focaccia aprox 30 de minute, la
foc mediu sau până se rumenește ușor.
Se poate
servi caldă, sau rece, alături de iaurt.
Timp de
pregătire: 45 min
Timp de
coacere: 30 min
Porţii:
4
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!