Tarte cu ciocolată, lămâie și coacăze


Tarte cu ciocolată, lămâie și coacăze

Tarte cu aluat crocant, cremă de lămâie și apă de flori de portocal, glazură de ciocolată, decorate cu coacăze roșii, acrișoare și tocmai bune pentru acest desert de vară.



Timp de coacere: 25 min
Timp de pregătire: 1 h 30 min
Porții: 4 mari / 6 medii

Ingrediente pentru 4 tarte:
Aluatul de tartă:
95 g unt/margarină,
190 g făină pentru patiserie tip 550,
Un praf de sare,
1 ou mare,
2 linguri apă rece,
100 g făină blatul de lucru,

Crema de lămâie:
200 ml lapte,
Un praf de sare,
3 ml îndulcitor,
30 g făină albă,
½ linguriță coajă rasă de lămâie,
½ linguriță apă de flori de portocal,
130 ml frișcă lichidă,
45 g unt,

Glazura de ciocolată:
116 g cuvertură de ciocolată neagră,
100 ml lapte,
40 g unt,

Decor:
Coacăze roșii, după gust
Alune de pădure, după gust


Mod de prepapare:

Aluatul de tartă:

Amesteci, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Adaugi oul și amesteci, adăugând puțină apă rece, cât să obții un aluat omogen. Transferi pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți doar cât să-i dai formă. Nu prelucra aluatul prea mult, pentru a nu încălzi cu mâinile grăsimea din conținutul aluatului. Dai la frigider măcar o jumătate de oră sau peste noapte.

Scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie subțirică, decupezi din el 4 cercuri, iar din restul de aluat pregătești fâșii pentru marginile tartelor. Le așezi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt (mie mi-au încăput 2 forme într-o tavă) și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Primele 15 minute coci tartele în orb (adică așezi câte o bucată de hârtie de copt pe tartă și umpli cu paste, bile ceramice sau orice greutăți dorești), apoi încă 10 minute descoperite. Lași la răcit. 

Crema de lămâie:

Pui într-o crăticioară laptele cu un praf de sare, îndulcitorul și făina albă, coaja rasă de lămâie și apa de flori de portocal, fierbi pe foc mic până se îngroașă, amestecând cu un tel. Dai de pe foc, adaugi untul, amestecând până se topește și lași la răcit.

Bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi o încorporezi treptat în crema de lămâie.

 

Glazura de ciocolată:

Pui într-un ibric laptele, cuvertura de ciocolată neagră și untul și fierbi pe foc mic, până se topește ciocolata, iar amestecul se îngroașă ușor. Dai de pe foc, lași la răcit.

 Montare și decor:

Umpli tartele cu crema de lămâie, nivelând cu o spatulă.

Adaugi glazura de ciocolată răcită suficient cât să o poți turna (nu foarte rece, pentru că începe să se închege).

Decorezi cu coacăze roșii sau orice fructe de sezon, mai acrișoare, de preferat, dar și cu alune de pădure și flori din crema de lămâie rămase.

Dai la frigider până la servire.


Notă: Pentru că am avut niște forme pentru tarte ceva mai mari (diametru 12 cm), am considerat o tartă ca fiind suficientă pentru 2 persoane.








Poftă Bună!

Comentarii