Tarte cu ciocolată, lămâie și coacăze
Tarte cu
aluat crocant, cremă de lămâie și apă de flori de portocal, glazură de
ciocolată, decorate cu coacăze roșii, acrișoare și tocmai bune pentru acest
desert de vară.
Aluatul de tartă:
Amesteci,
într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Adaugi
oul și amesteci, adăugând puțină apă rece, cât să obții un aluat omogen. Transferi
pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți doar cât să-i dai formă. Nu prelucra
aluatul prea mult, pentru a nu încălzi cu mâinile grăsimea din conținutul
aluatului. Dai la frigider măcar o jumătate de oră sau peste noapte.
Scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie subțirică, decupezi din el 4 cercuri, iar din restul de aluat pregătești fâșii pentru marginile tartelor. Le așezi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt (mie mi-au încăput 2 forme într-o tavă) și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Primele 15 minute coci tartele în orb (adică așezi câte o bucată de hârtie de copt pe tartă și umpli cu paste, bile ceramice sau orice greutăți dorești), apoi încă 10 minute descoperite. Lași la răcit.
Crema de lămâie:
Bați cu
mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi o încorporezi treptat în crema de
lămâie.
Glazura de ciocolată:
Pui într-un
ibric laptele, cuvertura de ciocolată neagră și untul și fierbi pe foc mic,
până se topește ciocolata, iar amestecul se îngroașă ușor. Dai de pe foc, lași
la răcit.
Montare și decor:
Umpli
tartele cu crema de lămâie, nivelând cu o spatulă.
Adaugi
glazura de ciocolată răcită suficient cât să o poți turna (nu foarte rece,
pentru că începe să se închege).
Decorezi
cu coacăze roșii sau orice fructe de sezon, mai acrișoare, de preferat, dar și
cu alune de pădure și flori din crema de lămâie rămase.
Dai la frigider până la servire.
Notă: Pentru că am avut niște forme pentru tarte ceva mai mari (diametru 12 cm), am considerat o tartă ca fiind suficientă pentru 2 persoane.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!