Tort de vară cu vanilie și piersici


Tort de vară cu vanilie și piersici

Tort cu blatdevanilie, cremădemascarponeculămâie, piersiciinfuzateînsiropcumirodenii, decorat cu frișcășigemdezmeură.


Timp de coacere: 25 min
Timp de pregătire: 1h
Porții: 12
Diametrul formei de copt: 20 cm


Ingrediente:
Blat:
5 ouă mari,
un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
115 făină,
35 ml apă,
50 ml ulei,
5 praf de copt,
Un vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon,

Cremă:
250 g cremă mascarpone,
250 ml frișcă lichidă,
5 g pudră de vanilie Bourbon,
coajă rasă de lămâie, după gust,

Însiropat:
1 lingură zahăr tos,
2 linguri zahăr brun Demerara,
1 lingură whisky,
5 g pudră de vanilie Bourbon,
1 linguriță apă de flori de portocal,
______
În plus:
250 g piersici,

Decor:
60 ml frișcă lichidă,
după gust, gem de zmeură

Mod de preparare:
Blatul:
Se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se încorporează treptat gălbenușurile, apa, uleiul și vanilia. Apoi se adaugă și făina și praful de copt, amestecând de aici cu o spatulă, lejer.
Se toarnă compoziția într-o formă rotundă, pregătită cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 25 de minute (sau până trece testul scobitorii).
Se lasă la răcit.

Pentru însiropat:
Cât se răcește blatul, se pun piersicile spălate, curățate de pieliță și tăiate felii într-un vas cu: zahăr, zahăr brun, whisky, vanilie Bourbon și apă de flori de portocal.
Eu am pregătit o cantitate mai mare pentru că am făcut și dulceață, însă v-am menționat la ingrediente cantitățile special pentru un tort de 20 cm. Se lasă piersicile în acest lichid cu mirodenii o oră. Piersicile vor contribui cu sucul lor.


Crema:
Se bate cu mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi se încorporează treptat, crema mascarpone, vanilia și coaja rasă de lămâie. Folosind frișcă îndulcită, eu nu am mai pus zahăr, însă adaptați după gust.

Montare:
Se montează desertul pregătind pe margine câteva bucăți de folie pentru plastifiere (dacă nu aveți foaie de acetofan).
Se taie blatul în 2 foi și se însiropează delicat cu sucul cu mirodenii în care am infuzat piersicile mai devreme.


Se așază mai întâi o foaie de blat și un strat subțire de cremă.
După aceea se adaugă piersicile infuzate mai devreme, atât pe margine cât și peste cremă, apoi gem de zmeură, din loc în loc, creând astfel un strat de mijloc din fructe.
Se adaugă restul de cremă, nivelând-o frumos, iar la final, capacul tortului.
Seîndepărteazăfolia.

Decor:
Se ornează cu frișcă (bătută în prealabil) și gem de zmeură, după gust.

Notă: am folosit un gem de zmeură de casă, la care am îndepărtat semințele




   

Poftă Bună!

Rețeta video


Comentarii