Focaccia cu rozmarin, parmezan și roșie
Ador focaccia cu tot felul de
combinații. Pe aceasta am pregătit-o cu roșie și parmezan. Am avut o roșie
coaptă, zemoasă și aromată. Am presărat puțin parmezan. Am aromat-o cu rozmarin
și sare grunjoasă. A ieșit pufoasă și gustoasă. Cât despre ulei, am folosit
ulei din borcanul în care păstrez măsline kalamata.
Timp de
pregătire: 40 min
Timp de
coacere: 19 min
Porţii:
4
Ingrediente:
Aluat:
310 g
făină,
7 g
drojdie uscată,
210 ml
apă călduţă,
0,5
linguriţă sare fină,
4
linguri ulei (de la măsline kalamata),
Decor:
1 lingură
ulei,
Un vârf
de cuțit sare grunjoasă,
1
crenguță rozmarin,
1 roșie
bine coaptă,
50 g
parmezan,
40 g
făină pentru blatul de lucru,
100 ml
apă,
Mod
de preparare:
Într-un bol încăpător cerni făina, adaugi drojdia uscată și le amesteci. Faci o gropiță în mijloc și torni apa. Amesteci bine și frămânți cu mâinile sau la robot/mixer. Când începi să frămânți, adaugi sarea și uleiul.
Trebuie să obţii un aluat
moale, nelipicios. Lași aluatul deoparte 10 minute.
Presari puțină
(o mână sau aprox 40 g) făină pe masă, răstorni aluatul, îi frămânți ușor ca
să-i dai formă, apoi îl întinzi cu un făcăleț în foaie de maxim 2 cm grosime.
Trasferi
aluatul într-o tavă cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut cam 20 de minute.
Faci niște
gropițe în aluat, cu degetele, apoi picuri ulei și înfingi din loc în loc din
crenguța de rozmarin ruptă în fragmente mici. Presari sare puțină sare grunjoasă.
Speli și
decojești roșia, o tai felii subțiri și o răsfiri peste aluat. Razi puțin
parmezan, poți pune și bucățele mici din loc în loc, se vor vedea frumos.
Dai tava
la cuptorul preîncălzit, la foc iute (eu am la aragaz o treaptă pentru pizza și
focul e cam iute). În același timp, mai introduci în cuptor pe raftul de jos o
tavă doar cu puțină apă (100 ml). Aburii vor frăgezi aluatul. După ce s-a
evaporat apa din tavă (aprox 10 min), îndepărtezi această tavă din cuptor,
pentru a lăsa focaccia să se rumenească. De aici, mai lași focaccia aprox 10 de
minute, la foc iute sau până se rumenește ușor. A mea a stat la cuptor, în
total, fix 19 minute.
Notă:
· Când cumpăr măsline
kalamata, mi se pare cam sărate, așa că mai întâi le desărez un pic apoi le
păstrez într-un borcan cu ulei obișnuit de floarea soarelui. În timp, uleiul
capătă o aromă plăcută, îl folosim și la salate. Însă trebuie folosită mai
puțină sare.
· Optează pentru o sare grunjoasă cât mai curată, dacă nu ai sare de
mare.
· Ținând cont că uleiul de la măslinele kalamata a fost ușor sărat și am presărat sare grunjoasă deasupra, dar și că parmezanul este ușor sărat, am pus mai puțină sare în aluat. ține cont de cât de sărate sunt toate ingredientele.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!