Pâine norișor, cu bere și cimbru
Pâine norișor, cu bere
și cimbru
O nouă
pâine în formă de nor, de data aceasta, cu bere în aluat și cimbru deasupra
(care s-a scuturat ușor de la împăturirea în șervet). Distractiv de făcut și de
desfăcut, ca să o împarți cu cei dragi.
Timp de pregătire: 3 h 30 min
Timp de coacere: 45 min
Porţii: 12 chifle
Ingrediente:
Maia:
100 g
făină 000,
100 ml
apă,
25 g
drojdie proaspătă,
1
linguriță zahăr,
Aluat:
310 g
făină 000,
150 ml
apă călduţă,
100 ml bere,
65 ml
ulei,
1
linguriţă rasă sare,
În plus:
50 g
făină pentru blatul de lucru,
2 linguri ulei pentru uns,
Cimbru
uscat mărunțit, după gust,
2
linguri apă
Mod de preparare:
Într-un
bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând
drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă, adaugi făină şi amesteci până
obții o pastă mai moale. Lași deoparte minim 20 de minute (cu cât fermentează
mai mult, cu atât pâinea are un gust mai
pregnant, bogat).
Adaugi berea
și restul de apă, sarea și apoi făina, în ploaie. Începi frământarea (cu mâna
sau la robot), apoi încorporezi încet uleiul. Frămânți până obţii un aluat omogen,
moale, lucios. Ungi cu puțin (o lingură) ulei şi lași la crescut cam o oră (sau
până îşi dublează volumul) acoperit cu folie alimentară. Aluatul va deveni și
mai pufos.
Transferi
aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți doar cât să-i
dai formă. Tai aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, în 3. Alungești
fiecare bucată de aluat, o rulezi și o rotunjești cu mâna.
Transferi
bucățile de aluat, într-o tavă pregătită
cu hârtie de copt.
Mai lași
la crescut încă o oră, pâinea va dospi și se va uni, ca un norișor.
Ungi pâinea
cu 1 lingură de ulei. Presari cimbru și
dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 45 de minute (sau până
consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău).
După ce
scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două
șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!