Tarta cu nuci, alune, prune si struguri
O tartă delicioasă ca un apus de toamnă
târzie, cu aluat crocant, o cremă consistentă din aromatele nuci, nuci caju și
alune de pădure, decorată cu prune și struguri.
Timp de
pregătire: 50 min
Timp de coacere:
40 min
Porţii: 12
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
·
240 g făină pentru patiserie tip 550,
·
140 g unt rece,
·
Un praf de sare,
·
2,5 ml îndulcitor,
·
1 gălbenuș mare,
·
Apă rece cât să lege aluatul (aprox 80 ml),
În plus:
·
Aprox 50 g făină pentru blatul de lucru,
Pentru crema de nuci:
· 100 g unt la temperatura camerei,
·
5 ml îndulcitor,
·
Un praf de sare,
·
2 ouă mari + 1 albuș,
·
½ linguriță apă de flori de trandafir,
·
140 g mix nuci (50 g nuci, 70 g nuci caju, 20 g alune de
pădure)
Pentru stratul de fructe:
·
12 prune,
·
Struguri negri, după gust,
·
Gem de prune, după gust,
·
1 lingură zahăr pentru decor
Mod de preparare:
Aluatul
de tartă:
Pui într-un bol încăpător făina, untul
rece tăiat cubulețe și un praf de sare și amesteci și sfărâmi cu degetele sau cu o ustensilă pentru frământat.
Adaugi îndulcitorul, gălbenușul și apă rece, cât să lege aluatul (eu am avut
nevoie de 80 ml). vei obține un aluat sfărâmicios, pe care îl transferi pe
blatul presărat cu făină și îl frămânți doar puțin.
Te poți ajuta de o ustensilă pentru
frământat, așa te asiguri că nu frămânți aluatul excesiv.
Îl dai la rece o jumătate de oră.
Crema
de nuci și alune:
Mărunțești cu un cuțit nucile și
alunele, apoi le dai la râșnița de cafea, pentru a obține un amestec mai fin.
Bați spumă albușurile cu un praf de sare
și îndulcitorul. Când bezeaua e fermă, adaugi apa de flori de trandafir,
amesteci și dai deoparte.
Separat, freci untul cu gălbenușurile.
De data aceasta, adaugi ½ din bezea, ½ din
cantitatea de nuci și alune mărunțite și apoi restul de bezea, restul de nuci
și alune. Amesteci ușor cu o spatulă, pentru a te asigura că păstrezi
compoziția aerată și în același timp ai încorporat bine bezeaua. De data
aceasta, nu ai nevoie de făină, ținând cont de proporția de nuci folosite.
Coacere:
Întinzi aluatul în foaie subțire și îl
transferi într-o tavă de tartă cu hârtie de copt, cu ajutorul unui făcăleț. Îndepărtezi
surplusul de aluat cu un cuți, din el poți face decorațiuni, însă eu, de data
aceasta, l-am păstrat pentru altă rețetă.
Înțepi aluatul, din loc în loc, cu o
furculiță.
Torni crema de nuci peste aluat și
nivelezi frumos.
Speli prunele și strugurii, tai prunele
în felii subțiri și aranjezi fructele după plac.
Presari zahăr, pentru un luciu frumos.
Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 30 de minute la foc mic, pentru a se coace bine înăuntru, (ținând cont că nu am copt-o în orb înainte, ci cu totul), apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.
La final, după ce ai scos-o din cuptor, o ungi cu gem de prune.
Poftă Bună!
Rețeta video
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!