Tarta cu nuci, alune, prune si struguri

 



Tartă cu nuci, alune și prune

 

O tartă delicioasă ca un apus de toamnă târzie, cu aluat crocant, o cremă consistentă din aromatele nuci, nuci caju și alune de pădure, decorată cu prune și struguri.

 

Timp de pregătire: 50 min

Timp de coacere: 40 min

Porţii: 12

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de tartă:

·       240 g făină pentru patiserie tip 550,

·       140 g unt rece,

·       Un praf de sare,

·       2,5 ml îndulcitor,

·       1 gălbenuș mare,

·       Apă rece cât să lege aluatul (aprox 80 ml),

În plus:

·       Aprox 50 g făină pentru blatul de lucru,

 

Pentru crema  de nuci:

·       100 g unt la temperatura camerei,

·       5 ml îndulcitor,

·       Un praf de sare,

·       2 ouă mari + 1 albuș,

·       ½ linguriță apă de flori de trandafir,

·       140 g mix nuci (50 g nuci, 70 g nuci caju, 20 g alune de pădure)

 

Pentru stratul de fructe:

·       12 prune,

·       Struguri negri, după gust,

·       Gem de prune, după gust,

·       1 lingură zahăr pentru decor

 

Mod de preparare:

Aluatul de tartă:

Pui într-un bol încăpător făina, untul rece tăiat cubulețe și un praf de sare și amesteci și sfărâmi cu degetele sau cu o ustensilă pentru frământat. Adaugi îndulcitorul, gălbenușul și apă rece, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 80 ml). vei obține un aluat sfărâmicios, pe care îl transferi pe blatul presărat cu făină și îl frămânți doar puțin.

Te poți ajuta de o ustensilă pentru frământat, așa te asiguri că nu frămânți aluatul excesiv.

Îl dai la rece o jumătate de oră.

 

Crema de nuci și alune:

Mărunțești cu un cuțit nucile și alunele, apoi le dai la râșnița de cafea, pentru a obține un amestec mai fin.

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Când bezeaua e fermă, adaugi apa de flori de trandafir, amesteci și dai deoparte.

Separat, freci untul cu gălbenușurile.

De data aceasta, adaugi ½ din bezea, ½ din cantitatea de nuci și alune mărunțite și apoi restul de bezea, restul de nuci și alune. Amesteci ușor cu o spatulă, pentru a te asigura că păstrezi compoziția aerată și în același timp ai încorporat bine bezeaua. De data aceasta, nu ai nevoie de făină, ținând cont de proporția de nuci folosite.

 

Coacere:

Întinzi aluatul în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de tartă cu hârtie de copt, cu ajutorul unui făcăleț. Îndepărtezi surplusul de aluat cu un cuți, din el poți face decorațiuni, însă eu, de data aceasta, l-am păstrat pentru altă rețetă.

Înțepi aluatul, din loc în loc, cu o furculiță.

Torni crema de nuci peste aluat și nivelezi frumos.

Speli prunele și strugurii, tai prunele în felii subțiri și aranjezi fructele după plac.

Presari zahăr, pentru un luciu frumos.

Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 30 de minute la foc mic, pentru a se coace bine înăuntru, (ținând cont că nu am copt-o în orb înainte, ci cu totul), apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească. 

La final, după ce ai scos-o din cuptor, o ungi cu gem de prune.





 

Poftă Bună!


Rețeta video

Comentarii