Tarta trandafir cu mere
Toamna este despre culori, arome,
veselie, iubire… V-am adus o tartă delicioasă cu cremă de migdale și caju,
decorată cu mere așezate astfel încât să formeze un trandafir și stropite cu
apă de flori de trandafir. În loc de apă, la aluat am folosit cidru, pentru a
fi în ton cu merele, pentru a sărbători toamna, dar și pentru un aluat mai
fraged.
Timp de
pregătire: 40 min
Timp de coacere:
35 min
Porţii: 10
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
·
200 g făină pentru patiserie tip 550,
·
100 g unt/margarină Unirea (rece),
·
Un praf de sare,
·
1 gălbenuș mare,
·
cidru cât să lege aluatul (aprox 60 ml),
În plus:
·
40 g Făină pentru blatul de lucru,
Pentru cremă:
·
100 g unt/margarină Unirea (la temperatura camerei),
·
Un praf de sare,
·
2 ouă mari + 1 albuș,
·
60 g migdale măcinate,
·
40 g nuci caju măcinate,
·
1 lingură făină,
·
2 plicuri (16 g) zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
Pentru stratul de fructe:
·
3 mere Florina,
·
3 linguri apă,
·
1 lingură zahăr pentru decor,
·
½ linguriță apă de flori de trandafir
Mod de preparare:
Aluatul
de tartă:
Amesteci într-un bol făina de patiserie
cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu mâinile sau cu o ustensilă
pentru frământat. Este important ca untul să fie rece, pentru ca aluatul să fie
fraged. Adaugi gălbenușul și cidrul, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de
60 ml). De altfel, și cidrul va face ca aluatul să fie fraged. Nu ai nevoie de
zahăr, pentru că ai cidrul care e dulce. Transferi aluatul, sfărâmicios la
început, pe blatul presărat cu puțină făină și îl frămânți cât să-i dai formă. Îl
dai la frigider 15 minute.
Crema
cu migdale și caju:
Bați spumă albușurile cu un praf de sare
și zahărul Bourbon și dai deoparte.
Separat, bați cu mixerul untul/margarina
cu gălbenușurile. Este bine ca untul să fie la temeratura camerei, astfel încât
crema să iasă spumoasă. Adaugi migdalele și caju, apoi încorporezi treptat spuma
de albușuri. La urmă, adaugi făina și amesteci.
Montare
și coacere:
Scoți aluatul din frigider, îl întinzi
în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de formă de tartă. Eu am folosit o
tavă ceramică cu hârtie de copt pe fund, unsă cu grăsime și tapetată cu făină.
Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit.
Torni și nivelezi crema peste aluat. Nu
ai nevoie de pesmet.
Speli merele și le tai felii subțiri,
apoi le aranjezi pe tartă sub forma unui trandafir.
Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai
întâi 25 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru, apoi 10 minute la foc
mediu, să se rumenească.
Poftă Bună!
Rețeta video
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!