Rețete Pascale

Prăjitură Trio Cioco

 


Prăjitură Trio Cioco

 

Pentru această prăjitură am pregătit ca bază un pandişpan cu cafea, l-am însiropat foarte puțin cu lapte, apoi am folosit 3 creme: cu ciocolată albă, cu ciocolată lapte, respectiv neagră. Pentru glazura de deasupra am folosit tot ciocolată neagră.

 

Timp de pregătire: aprox 2h

Timp de coacere: 18 min

Porţii: 20

Dimensiuni prăjitură: 24 x 24 cm (se obțin 20 porții)

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu cafea:

5 ouă L,

un praf de sare,

5 ml îndulcitor,

135 ml ulei,

8 g (1 lingură rasă) cafea măcinată,

140 g făină;

7 g praf de copt;

 

Pentru crema de ciocolată neagră:

150 g ciocolată neagră Callebaut 54,5 % cacao,

180 ml frişcă lichidă,

5 linguri lapte,

2 foi de gelatină,

50 ml apă rece,

 

Pentru crema de ciocolată cu lapte:

150 g ciocolată cu lapte Callebaut 33,6 % cacao,

180 ml frişcă lichidă,

5 linguri lapte,

2 foi de gelatină,

50 ml apă rece,

 

Pentru crema de ciocolată albă:

150 g cuvertură de ciocolată albă,

180 ml frişcă lichidă,

5 linguri lapte,

2 foi de gelatină,

50 ml apă rece,

 

Pentru glazura de ciocolată:

150 ml lapte,

120 g ciocolată neagră 54,5 % cacao Callebaut,

40 g unt,

 

În plus:

60 ml lapte (pentru însiropat),

Ornamente de ciocolată (de casă),

Fistic,

Perle argintii de zahăr

 

Mod de preparare:

Blatul cu cafea:

Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu sarea și îndulcitorul, apoi adaugi pe rând gălbenușurile, uleiul, cafeaua, făina și praful de copt, amestecând după fiecare ingredient. Omogenizezi frumos cu o spatulă. Torni compoziția într-o tavă pregătită cu foaie de copt. Nivelezi frumos. Tăvile mele erau ori prea mari, ori prea mici, așa că am folosit o formă ajustabilă rectangulară, pe care am așezat-o în tava mea. Dai la cuptorul preîncălzit, pentru aprox 18 de minute, la foc mediu. Lași la răcit, apoi scoți forma și hârtia.

 

Cremele de ciocolată:

Procesul este la fel pentru fiecare cremă:

Topești fiecare ciocolată într-un bol, pe baie de abur. Amesteci când și când, în fiecare.

Separat, pui câte 2 foi de gelatină la hidratat, în câte un bol cu apă rece. După ce s-au înmuiat puțin foile de gelatină, le scurgi apa și le topești pe baie de abur. (Mie mi-a fost teamă să pun apă în ciocolată, de aceea am aruncat apa.) Le adaugi în fiecare bol.

Ai grijă ca ciocolatele să rămână calde. Când adaugi gelatina, o să observi că se face pe loc vârtoasă. Adaugi câte 5 linguri de lapte și amesteci bine, până devine cremoasă, uniformă. Procedezi la fel cu fiecare ciocolată.

După ce s-au răcit ciocolatele, bați frișca lichidă, dar mai moale. Apoi adaugi în fiecare bol cu ciocolată câte 180 g de frișcă. Poți amesteca și cu mixerul, dar cel mai bine simți compoziția folosind un tel. Dacă ai amestecat prea mult și ți se pare tare, mai poți pune puțin lapte. 

Glazura de ciocolată:

Topești ciocolata împreună cu laptele și untul, într-un ibric, pe foc mic. Amesteci tot timpul, să nu se lipească. Când începe să fiarbă, se va îngroșa ușor și se va umfla. Amesteci energic și îndepărtezi de pe foc din când în când. Când capătă consistența dorită, dai deoparte și lași la răcit. Se va îngroșa mult mai mult când se va răci, însă trebuie turnată cât încă este lichidă și o poți nivela.

 

Montare:

Însiropezi foaia de blat foarte puțin, cu lapte, apoi adaugi pe rând fiecare cremă de ciocolată și nivelezi cu o spatulă. Torni și glazura, nivelezi și dai la frigider câteva ore.

Porționezi și decorezi după plac.


Poftă Bună!

Rețeta video

Comentarii