Tort cu nuci braziliene, cremă de ciocolată și mousse de cafea
Tort cu
nuci braziliene, cremă de ciocolată și mousse de cafea
Pentru
aniversarea mamei, am pregătit un tort cu blat de nuci braziliene, cremă de
ciocolată, mousse de cafea și l-am decorat cu trandafiri de frișcă și coacăze
roșii.
Ingrediente:
Pentru blaturi:
6 ouă M,
2
albușuri,
Un praf
sare,
5 ml
îndulcitor,
7 g praf
de copt,
90
g nuci braziliene măcinate,
75 g
făină,
Pentru însiropat:
400 ml
apă,
1 plic
ceai negru cu aromă de lichior Irish Cream,
Pentru crema de ciocolată:
100 g
cuvertură de ciocolată neagră,
250 g
cremă mascarpone,
65 ml
lapte,
Pentru mousse de cafea:
2
gălbenușuri,
Un praf
sare,
2,5 ml
îndulcitor,
200 ml
lapte,
13 g
amidon,
3
lingurițe cafea solubilă,
3 foi (5
g) gelatină,
30 ml apă,
50 ml frișcă
lichidă,
Pentru decor:
200 ml
frișcă lichidă,
250 g
cremă mascarpone,
Colorant
alimentar gel (roșu, galben),
Coacăze
roșii, după gust
Mod de preparare:
Blaturile:
Bați
spumă, cu mixerul, albușurile, cu sarea și îndulcitorul. Adaugi pe rând gălbenușurile,
praful de copt, nucile braziliene măcinate, omogenizând tot cu mixerul. Adaugi
apoi făina și amesteci ușor cu o spatulă. Torni compoziția în două forme de
copt de 18 cm diametru (unse cu ulei și pregătite cu hârtie de copt) și dai la
cuptorul preîncălzit, pentru 22 de minute (sau până trec testul scobitorii), la
foc mediu (150°C). Lași blaturile la răcit, apoi le tai în câte 2 foi.
Însiropat:
Pui apa
la fiert, când clocotește, dai deoparte și adaugi plicul de ceai negru cu aromă
de lichior Irish Cream. Lași la infuzat 10 minute, apoi arunci pliculețul. Are
o aromă dulce, de cafea cu lichior, eu nu o îndulcesc, îmi place așa. O poți
îndulci, dacă vrei.
Crema de ciocolată:
Topești
cuvertura de ciocolată neagră pe baie de abur. Dai deoparte, lași la răcit,
apoi adaugi puțin câte puțin mascarponele. Ciocolata fiind densă, se va întări
crema, așadar o subțiezi cu lapte. Amesteci la început, cu o spatulă, iar la
final o bați un pic cu mixerul, pentru o textură cremoasă.
Mousse de cafea:
Pui
foile de gelatină la hidratat în 30 ml apă.
Pui într-o crăticioară gălbenușurile, laptele, sarea, îndulcitorul, amidonul și amesteci cu un tel. Pui amestecul pe foc mic, adaugi cafeaua solubilă dizolvată în 30 ml apă. Fierbi până se îngroașă ușor.
Dai deoparte, lași la răcit doar până la 55 °C, moment în care adaugi
gelatina hidratată și stoarsă ușor cu mâna, de apă. Amesteci bine și lași la
răcit, ca să se închege ușor și să o poți așeza pe tort (să nu fie moale,
apoasă, dar nici tare).
Adaugi și frișca bătută și omogenizezi.
Pentru decor:
Bați frișca lichidă, cu mixerul, mai moale, adaugi mascarponele și omogenizezi. Montezi tortul astfel: blat, ½ din crema de ciocolată, blat, mousse de cafea, blat, 2/2 din crema de ciocolată, la urmă blat.
Îmbraci
tortul în alb. Crema rămasă o colorezi în portocaliu și roșu, pentru a face
diverse flori și ornamente. Decorezi cu coacăze roșii.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!