Cozonac cu ciocolată și miez în formă de ou
Cozonac cu ciocolată și miez în formă de
ou
Povestea
unui cozonac începe sub mâinile care-l plămădesc cu dragoste, continuă în
cuptorul unde prinde formă și culoare, ca să ajungă în farfuria ta, a mea, a
celor dragi!
Am
pregătit acest cozonac cu două aluaturi: unul cu alune de pădure, în exterior,
celălalt cu ciocolată cu lapte de la Nestle, sub formă de ou... atât cât m-am
priceput. Nu a ieșit perfect, dar a fost perfect pentru familia mea, care s-a
bucurat mult. L-am glazurat tot cu ciocolată cu lapte. Cred că tot ce-ți poți
dori de la un cozonac este ciocolată... atât în interior, cât și în exterior.
Timp de
pregătire: 1h 30 min
Timp de
dospire: 1h
Timp de
coacere: 40 min la 150°C
Ingrediente:
Pentru aluatul cu alune de
pădure:
150 ml
lapte,
2 ouă,
1
lingură zahăr,
10 g
drojdie proaspătă,
30 g
alune de pădure,
½
linguriță sare,
50 ml
ulei,
300 g făină
albă 000,
Pentru aluatul cu ciocolată:
150 ml
lapte,
70 g
ciocolată cu lapte Nestle,
1 ou,
10 g drojdie proaspătă,
½
linguriță sare,
50 ml
ulei,
250 g
făină albă 000,
Pentru uns:
1 ou
50 g
ciocolată cu lapte Nestle,
Ouă de
ciocolată,
Fistic,
după gust
Mod
de preparare:
Aluatul cu alune de pădure:
Încălzești
ușor laptele, adaugi drojdia proaspătă, zahărul și amesteci bine. Adaugi și
alunele de pădure măcinate.
Pui în
bolul de la mixer ouăle, amestecul pregătit anterior, făina, sarea și amesteci
bine. Adaugi în fir subțire uleiul. Frămânți un aluat moale, omogen.
Îl muți
într-un bol uns cu ulei.
Lași la
dospit până își dublează volumul.
Pentru aluatul cu ciocolată:
Înfierbânți
50 ml lapte, adaugi ciocolata cu lapte și amesteci până se topește. Adaugi
restul de lapte
drojdia
proaspătă și amesteci bine.
Torni amestecul în bol, peste ou, apoi adaugi și făina,
sarea și amesteci bine. Adaugi în fir subțire uleiul. Frămânți un aluat moale, omogen.
Îl muți
într-un bol uns cu ulei.
Lași la
dospit până își dublează volumul.
Montare și coacere:
Transferi
aluatul cu alune pe masa presărată cu făină, îl frămânți cât să-i dai formă. Îl
întinzi în foaie potrivită ca grosime și îl răsfiri peste o tavă mică de
cozonac pregătită cu folie alimentară, ca să-l poți întoarce.
Transferi aluatul cu ciocolată presărată cu făină, îl frămânți cât să-i dai formă. Îl întinzi în foaie potrivită ca grosime.
Decupezi ouă din foaie cu o formă de patiserie.
Le pui unul peste altul, le ungi ca să se lipească între ele. Acum
adaugi ouăle în tavă, peste aluatul cu alune. Așezi ouăle unul lângă altul, cu
vârful în jos.
Vii cu o
altă tavă pregătită cu hârtie de copt, o pui peste tava cu cozonac. Pui tăvile
cap în cap, ca să răstorni cozonacul în tava cu hârtie.
Îl mai
lași la dospit o jumătate de oră.
Îl crestezi după plac, îl ungi cu ou și îl dai la cuptor, 50 de minute la 150°C.
Decor:
Decorezi
cozonacul cu ciocolată cu lapte topită pe baie de abur, fistic mărunțit și ouă
de ciocolată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!