Cozonac cu ciocolată și miez în formă de ou


Cozonac cu ciocolată și miez în formă de ou

 

Povestea unui cozonac începe sub mâinile care-l plămădesc cu dragoste, continuă în cuptorul unde prinde formă și culoare, ca să ajungă în farfuria ta, a mea, a celor dragi!

Am pregătit acest cozonac cu două aluaturi: unul cu alune de pădure, în exterior, celălalt cu ciocolată cu lapte de la Nestle, sub formă de ou... atât cât m-am priceput. Nu a ieșit perfect, dar a fost perfect pentru familia mea, care s-a bucurat mult. L-am glazurat tot cu ciocolată cu lapte. Cred că tot ce-ți poți dori de la un cozonac este ciocolată... atât în interior, cât și în exterior.

 

Timp de pregătire: 1h 30 min

Timp de dospire: 1h

Timp de coacere: 40 min la 150°C

 

Ingrediente:

Pentru aluatul cu alune de pădure:

150 ml lapte,

2 ouă,

1 lingură zahăr,

10 g drojdie proaspătă,

30 g alune de pădure,

½ linguriță sare,

50 ml ulei,

300 g făină albă 000,

 

Pentru aluatul cu ciocolată:

150 ml lapte,

70 g ciocolată cu lapte Nestle,

1 ou,

10 g drojdie proaspătă,

½ linguriță sare,

50 ml ulei,

250 g făină albă 000,

 

Pentru uns:

1 ou


 Pentru decor:

50 g ciocolată cu lapte Nestle,

Ouă de ciocolată,

Fistic, după gust


Mod de preparare:

Aluatul cu alune de pădure:

Încălzești ușor laptele, adaugi drojdia proaspătă, zahărul și amesteci bine. Adaugi și alunele de pădure măcinate.

Pui în bolul de la mixer ouăle, amestecul pregătit anterior, făina, sarea și amesteci bine. Adaugi în fir subțire uleiul. Frămânți un aluat moale, omogen.

Îl muți într-un bol uns cu ulei.

Lași la dospit până își dublează volumul.

 

Pentru aluatul cu ciocolată:

Înfierbânți 50 ml lapte, adaugi ciocolata cu lapte și amesteci până se topește. Adaugi restul de lapte

drojdia proaspătă și amesteci bine.

Torni amestecul în bol, peste ou, apoi adaugi și făina, sarea și amesteci bine. Adaugi în fir subțire uleiul. Frămânți un aluat moale, omogen.

Îl muți într-un bol uns cu ulei.

Lași la dospit până își dublează volumul.

 Cele două aluaturi, după o oră și jumătate:


Montare și coacere:

Transferi aluatul cu alune pe masa presărată cu făină, îl frămânți cât să-i dai formă. Îl întinzi în foaie potrivită ca grosime și îl răsfiri peste o tavă mică de cozonac pregătită cu folie alimentară, ca să-l poți întoarce.

Transferi aluatul cu ciocolată presărată cu făină, îl frămânți cât să-i dai formă. Îl întinzi în foaie potrivită ca grosime. 

Decupezi ouă din foaie cu o formă de patiserie. 

Le pui unul peste altul, le ungi ca să se lipească între ele. Acum adaugi ouăle în tavă, peste aluatul cu alune. Așezi ouăle unul lângă altul, cu vârful în jos.

Vii cu o altă tavă pregătită cu hârtie de copt, o pui peste tava cu cozonac. Pui tăvile cap în cap, ca să răstorni cozonacul în tava cu hârtie.

Îl mai lași la dospit o jumătate de oră.

 

Îl crestezi după plac, îl ungi cu ou și îl dai la cuptor, 50 de minute la 150°C. 


Decor:

Decorezi cozonacul cu ciocolată cu lapte topită pe baie de abur, fistic mărunțit și ouă de ciocolată.



 




Poftă Bună!
Rețeta video:

Comentarii