Prajitura Jolly
Prăjitură Jolly
Am pregătit aceste prăjituri delicate, cu cremă de cafea,
glazură de ciocolată și arahide și falduri de frișcă. Procedura de glazurare e
mai delicată, necesită îndemânare, însă o să vă explic cum să procedați ca să
vă iasă frumoase.
Timp de pregătire: 2 h
Timp de gătire: 20 min
Porții: 16
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă mari,
Un praf de sare,
40 g îndulcitor pudră,
50 g unt topit,
5 g praf de copt,
140 g făină,
Pentru crema
ganache cu cafea:
90 ml frișcă lichidă,
60 g cuvertură de ciocolată neagră,
250 g brânza mascarpone,
2 lingurițe cafea solubilă,
2 lingurițe apă fierbinte,
Pentru
glazură:
120 g cuvertură de ciocolată neagră,
50 ml lapte,
Arahide
sărate,
Decor:
200 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Blatul:
Bați cu
mixerul albușurile cu sarea și jumătate din cantitatea de îndulcitor, până
devin spumoase. Bați cu mixerul gălbenușurile cealaltă jumătate din cantitatea
de îndulcitor, până se deschid la culoare.
Torni
crema de gălbenușuri peste bezea, omogenizând cu mixerul.
Adaugi
apoi praful de copt, untul topit pe marginea vasului și amesteci cu mixerul la
viteza cea mai mică.
Adaugi
și făina, în mai multe reprize, omogenizezi cu o spatulă.
Torni
aluatul într-o tavă (tava mea are 20 x 20 cm și are bază detașabilă) pregătită cu
hârtie de copt.
Crema ganache cu cafea:
Pui
într-un ibric frișca lichidă și cuvertura de ciocolată, înfierbânți fără să
fiarbă, dai de pe foc și amesteci bine.
Dai la
frigider 30 de minute, apoi amesteci doar puțin cu mixerul.
Adaugi brânza mascarpone și cafeaua solubilă dizolvată în puțină apă fierbinte.
Tai
blatul în două foi.
Torni
crema pe una dintre foi și o nivelezi cu o spatulă de decorare pentru glazură
(e ușor curbată și îți e utilă la marginile tăvii).
Porționezi
în fâșii scurte și înguste, ca niște batoane.
Pentru glazura de ciocolată:
Pui
într-un ibric cuvertura de ciocolată și laptele ții amestecul pe foc mic, până
se topește ciocolata. Amesteci tot timpul, să nu se lipească. Lași un pic la
răcit.
Între
timp, mărunțești arahidele sărate.
Treci fiecare baton de prăjitură prin glazura de ciocolată, cu hotărâre, fără frică. Trebuie să fie batonul rece, ca să nu ți se înmoaie crema în mână. Te ajuți de o furculiță, să îl întorci pe toate laturile.
Apoi treci batonul prin arahide mărunțite, mai puțin deasupra, unde va veni frișca.
Decor:
Bați
frișca lichidă până devine cremoasă, umpli un poș și ornezi batoanele după
plac.
Dai la frigider până la servire.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!