Prajitura Jolly

 

Prăjitură Jolly

 

Am pregătit aceste prăjituri delicate, cu cremă de cafea, glazură de ciocolată și arahide și falduri de frișcă. Procedura de glazurare e mai delicată, necesită îndemânare, însă o să vă explic cum să procedați ca să vă iasă frumoase.

 

Timp de pregătire: 2 h

Timp de gătire: 20 min

Porții: 16

 

Ingrediente:

Pentru blat:

5 ouă mari,

Un praf de sare,

40 g îndulcitor pudră,

50  g unt topit,

5 g praf de copt,

140 g făină,

 

Pentru crema ganache cu cafea:

90 ml frișcă lichidă,

60 g cuvertură de ciocolată neagră,

250 g brânza mascarpone,

2 lingurițe cafea solubilă,

2 lingurițe apă fierbinte,

 

Pentru glazură:

120 g cuvertură de ciocolată neagră,

50 ml lapte,

Arahide sărate,

 

Decor:

200 ml frișcă lichidă

 

Mod de preparare:

Blatul:

Bați cu mixerul albușurile cu sarea și jumătate din cantitatea de îndulcitor, până devin spumoase. Bați cu mixerul gălbenușurile cealaltă jumătate din cantitatea de îndulcitor, până se deschid la culoare.

Torni crema de gălbenușuri peste bezea, omogenizând cu mixerul.

Adaugi apoi praful de copt, untul topit pe marginea vasului și amesteci cu mixerul la viteza cea mai mică.

Adaugi și făina, în mai multe reprize, omogenizezi cu o spatulă.

Torni aluatul într-o tavă (tava mea are 20 x 20 cm și are bază detașabilă) pregătită cu hârtie de copt.


Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180°C), pentru aprox 20 de minute (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.

 

Crema ganache cu cafea:

Pui într-un ibric frișca lichidă și cuvertura de ciocolată, înfierbânți fără să fiarbă, dai de pe foc și amesteci bine.

Dai la frigider 30 de minute, apoi amesteci doar puțin cu mixerul.

Adaugi brânza mascarpone și cafeaua solubilă dizolvată în puțină apă fierbinte. 


Omogenizezi cu o spatulă. 

Montare:

Tai blatul în două foi.

Torni crema pe una dintre foi și o nivelezi cu o spatulă de decorare pentru glazură (e ușor curbată și îți e utilă la marginile tăvii).


Adaugi a doua foaie de blat. Dai prăjitura la frigider 30 de minute.

Porționezi în fâșii scurte și înguste, ca niște batoane.

 

Pentru glazura de ciocolată:

Pui într-un ibric cuvertura de ciocolată și laptele ții amestecul pe foc mic, până se topește ciocolata. Amesteci tot timpul, să nu se lipească. Lași un pic la răcit.

Între timp, mărunțești arahidele sărate.

Treci fiecare baton de prăjitură prin glazura de ciocolată, cu hotărâre, fără frică. Trebuie să fie batonul rece, ca să nu ți se înmoaie crema în mână. Te ajuți de o furculiță, să îl întorci pe toate laturile.

 Apoi treci batonul prin arahide mărunțite, mai puțin deasupra, unde va veni frișca. 

Decor:

Bați frișca lichidă până devine cremoasă, umpli un poș și ornezi batoanele după plac.

Dai la frigider până la servire.









Poftă Bună!

Comentarii