Paine rustica

 

Pâine rustică

 

Îmi place să-mi pregătesc pâinea în casă și să experimentez tot felul de aluaturi. Am pregătit această pâine cu dospire lentă, la rece, decorată și cu crustă moale. Am avut nevoie de o făină de calitate, de aceea am apelat la făina Raftul Bunicii 000. Cu cât fermentează mai mult,  cu atât pâinea are un gust mai pregnant, bogat. Am fost mulțumită de pâinica mea, a ieșit atât de bună! Încercați-o și voi! 

Timp de pregătire: 15 min

Timp de dospire la rece: 6 h

Timp de coacere: 1 h

Porţii: 4

 

Ingrediente:

450 g făină Raftul Bunicii 000,

20 g drojdie proaspătă,

300 ml apă călduţă,

40 ml ulei,

1 linguriţă rasă sare

 

Mod de preparare:

Dizolvi drojdia în apa călduță și o torni în bolul de la mixer. Adaugi uleiul, făina, sarea și frămânți aprox 5 minute sau până obţii un aluat omogen, moale, lucios, nelipicios.


Transferi aluatul pe blatul de lucru și-i dai formă. Îl muți într-un bol pregătit cu o pânză curată şi-l acoperi cu folie alimentară.

Îl dai la frigider la dospit lent minim 6 ore. Aluatul va deveni și mai pufos și va căpăta un gust mai bogat datorită fermentării îndelungi. Dacă ai mâncat vreodată pâine țărănească, o să înțeleg diferența față de o pâine obișnuită.

 

 
Transferi aluatul pe o bucată de hârtie de copt. Acoperi cu un strat subțire de fănă și-l crestezi pe lateral nu foarte lateral, pentru că nu va mai crește, ci cam pe o treime) la unghi de 45°C, mai adânc. Asta va face aluatul să se expandeze uniform în cuptor și să nu facă moț. Apoi o încrustezi după plac, nu prea adânc, pe mijloc.


Muți pâinea într-o tavă  de copt și o dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu primele 20 de minute.  Tot acum introduci o tavă cu puțină apă în cuptor, cu un sertar mai jos. Este nevoie de aburi pentr acea textură diferită.

După cele 20 de minute, scoți tava cu apă și dai focul mai mic, mai lași pâniea în cuptor încă aprox 40 de minute (sau până se rumenește, în funcţie de cuptorul tău).


După ce scoți pâinea, o învelești cu un prosop umezit și bine stors, pentru ca aburii să îi înmoaie crusta.






Poftă Bună!

Comentarii