Cozonac cu nuci si rahat, de Craciun 2025

 

Cozonac cu nuci și rahat

Pentru Crăciun, am pregătit un cozonac clasic cu nuci, cacao, coajă de mandarine și rahat. Am primit de la sora mea cea mare mandarine super gustoase și rahat cu coacăze și de trandafiri. A fost atât de pufos și parfumat, un deliciu!

 


Timp de pregătire: aprox 2h

Timp de coacere: 50 min

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

300 ml lapte cald,

1 lingură îndulcitor pudră,

1 linguriță coajă de mandarine,

30 g drojdie proaspătă,

4 ouă,

1 gălbenuș,

Aprox 800 g făină,

½ linguriţă sare,

100 ml ulei pentru frământat,

 

pentru umplutură:

2 albușuri,

4 linguri îndulcitor,

5 linguri nucă măcinată,

1 lingură cacao neagră,

Rahat de coacăze,

Rahat de trandafiri,

 

În plus: 1 gălbenuș pentru uns.

 

Mod de preparare:

Dizolvi drojdia în laptele cald. Adaugi îndulcitorul, coaja de mandarine și ouăle și amesteci cu un tel.

Adaugi făina, apoi faci o gropiță în făină și pui sarea.

Ai grijă ca sarea să nu intre în contact cu drojdia.

Adaugi uleiul și frămânți până obții un aluat de consistență medie, pufos, omogen.

Ungi cu ulei.

Acoperi cu folie alimentară şi lași la crescut până îşi dublează volumul.

 

Într-un castron bați spumă albușurile cu îndulcitorul, adaugi nucile măcinate și cacaoa și amesteci.

 

Presari făină pe masa de lucru şi transferi aluatul. Îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Împarți aluatul în două bucăţi.

Întinzi primul aluat în foaie grosuţă, presari jumătate din amestecul cu nuci.

Presari rahatul tăiat bucățele.

Rulezi aluatul.

Procedezi la fel cu celălalt aluat.

Pui cele două aluaturi unul lângă altul și le răsucești.

Transferi cozonacul în tava pregătită cu foaie de copt şi mai lași la crescut cam o jumătate de oră.

Ungi cu gălbenuș.

Dai cozonacul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu în primele 20 de minute, apoi la foc mic încă 30-35 de minute (sau până se rumenește frumos).

Când este gata, îl acoperi cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răcește, îl poți felia.











Poftă Bună!

Crăciun Fericit!

Comentarii