Cozonac trandafir cu unt
Cozonac trandafir cu unt
Cozonacul trandafir
cu unt este preferatul meu dintre cozonaci, am învățat să-l pregătesc de la
mama, când eram prin liceu. Îmi place să-i răsfăț pe ai mei din când în când cu
acest cozonac
Timp de pregătire: aprox 2h
Timp de coacere: aprox 40-45 min
Porţii: 12
Ingrediente:
Pentru aluat:
20 g drojdie proaspătă,
3 ouă,
1 lingură zahăr,
200 ml lapte cald,
600 g făină,
O linguriță sare,
O linguriță coajă
de lămâie (ținută în zahăr la borcan),
80 ml ulei,
pentru umplutura cu unt:
200 g unt,
4 linguri zahăr,
1 linguriță extract
de vanilie,
în plus:
1 ou (pentru uns)
Mod de preparare:
Aluatul:
În primul rând, adu
toate ingredientele la temperatura camerei. Acest pas mi se pare important
pentru cozonacii reușiți.
Întrucât aluatul
necesită mai multe ingrediente, adăugi drojdia în laptele cald și amesteci până
se dizolvă, apoi adaugi celelalte ingrediente: ouăle, zahărul, coaja de lămâie,
făina. Faci o gropiță în făină și adaugi sarea. Amesteci și începi să adaugi
uleiul în fir subțire, pe marginea vasului. Frămânți până obții un aluat ușor
moale, omogen, lucios (dacă frămânți cu mâinile, vei vedea că face niște
bășicuțe).
Umplutura și montare:
Amesteci într-un castron,
untul cu zahărul și vanilia, poți bate cu mixerul pentru a ieși mai fină.
Răstorni aluatul pe
masa presărată cu făină și mai frămânți cât să-i dai formă.
Întinzi aluatul în foaie,
nici prea groasă, nici prea subțire.
Adaugi crema de unt
și o întinzi cu o spatulă.
Rulezi aluatul,
apoi îl tai în bucăți de lungimea unui deget (cu aproximație).
Așezi rulourile
unul lângă celălalt, cu tăietura în sus, într-o formă de copt rotundă (sau
cratiță) pregătită cu hârtie de copt.
Lași la dospit încă
30 de minute, apoi ungi cu ou și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox
40 min sau până se rumenește ușor. Când e gata, îl scoți și îl acoperi cu un
prosop de bucătărie.
Când e gata, îl
acoperi cu un prosop de bucătărie. Odată răcit, îl poți felia.
Poftă Bună!
Mă puteţi găsi şi pe:
blog: ancutsa-cuisine.blogspot.com
facebook: AncutsaCuisine
tiktok: ancutsacuisine
instagram: anncutsa
youtube: Ancutsa Cuisine





Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!