Cozonaci de Craciun (2016)
Cozonaci de Craciun
Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, coaja de
portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.
Ingrediente:
pentru 2 cozonaci:
50
g drojdie;
5
oua;
Faina
cat cuprinde (aprox 700 g);
200
ml lapte caldut;
1 varf
de lingurita cu sare;
4
linguri zahar;
100
ml ulei (pentru framantat);
pentru umplut:
5
linguri nuca macinata;
6 linguri
zahar,
1
lingura zahar vanilat;
2
linguri cacao;
Rahat
de trandafiri sau orice aroma va place;
Coaja
de portocala si de lamaie;
stafide;
stafide;
Putina
ciocolata alba, ciocolata amaruie;
In
plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.
Mod
de preparare:
Mai
intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu
putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga
putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la
crescut cam 15-20 de minute.
Se
bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina
pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se
framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam o
ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Se
unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima
coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o
parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar
pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la
borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am
avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se
pun inr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua
coca.
Se
mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se
incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi
se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura
camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc
bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand
se racesc, se pot felia.
Timp
preparare: aprox 2h 40min
Portii:
20
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!