Rețete Pascale

Cozonaci de Craciun (2016)

Cozonaci de Craciun

Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, coaja de portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.

Ingrediente:
pentru 2 cozonaci:
50 g drojdie;
5 oua;
Faina cat cuprinde (aprox 700 g);
200 ml lapte caldut;
1 varf de lingurita cu sare;
4 linguri zahar;
100 ml ulei (pentru framantat);

pentru umplut:
5 linguri nuca macinata;
6 linguri zahar,
1 lingura zahar vanilat;
2 linguri cacao;
Rahat de trandafiri sau orice aroma va place;
Coaja de portocala si de lamaie;
stafide;
Putina ciocolata alba, ciocolata amaruie;
In plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.

Mod de preparare:
Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul).


Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se pun inr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua coca.


Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.

Timp preparare: aprox 2h 40min
Portii: 20


Pofta Buna!


Comentarii