Crema de zahar ars (2017)
Cremă de zahăr ars
Acesta e unul dintre deserturile mele preferatea, are aroma copilăriei.
În mod clasic, crema de zahăr ars se prepară într-un vas așezat în
alt vas cu apă (pentru ca aburii să facă desertul mai spumos, mai fin). Dar când
eram mici, o dată, din lipsă de timp, mama ni l-a pregătit altfel, renunțând la
vasul cu apă. Desertul a ieșit mai caramelizat, iar noi am fost foarte
încântate de el. De aceea, am preluat rețeta așa și l-am gătit numai așa, mi-a
plăcut mai mult.
Ingrediente:
1 litru
lapte;
zahăr: 6
linguri pentru ars + 3 linguri pentru compoziţie;
8 ouă;
esenţă
de rom după gust;
Opţional:
vanilie.
Mod de preparare:
Se pun 6
linguri cu zahăr într-o cratiţă mare, rotundă, pe foc mic şi se topeşte zahărul
până se caramelizează, rotind cratiţa astfel încât acest caramel să acopere şi
pereţii cratiţei. Se mânuieşte totul cu grijă, pentru că este fierbinte. Se
lasă cratiţa deoparte, să se răcească.
Separat,
se fierbe laptele.
Într-un
vas alt vas, mai adânc, se bat bine cu un tel ouăle cu cele 3 linguri de zahăr, la care, opţional, se pot adăuga şi
seminţele unei păstai de vanilie (sau puteți infuza păstaia în lapte). Se adaugă
laptele cald cu polonicul. Nu se pune pe tot odată, să nu se brânzească, ci
treptat. Se bate cu telul tot timpul.
Se pune amestecul
în cratiţa în care am caramelizat zahărul mai devreme, care între timp s-a răcit,
şi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, până se face maroniu (cam 30
de minute).
După ce se
scoate crema din cuptor, se adaugă şi esenţa de rom şi se lasă la răcit la
temperatura camerei. Dupa ce s-a răcit, se răstoarnă într-un vas adânc, apoi se
dă la frigider. Se serveşte rece.
Timp de
pregătire: aprox 40 min
Timp de
gătire: 30 min
Porții: 8
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!