Dantele de zahăr

Dantele de zahăr

Îmi place să pregătesc torturi, dar și mai mult îmi place să le decorez. Am reușit în sfârșit să-mi cumpăr pastă pentru dantelă, așa că am pregătit dantele de zahăr colorate. Sunt delicate, de efect și nu mai ai nevoie de alte decoruri (care doar vor încărca vizual tortul), dacă dorești ca dantela să rămână în centrul atenției. Are gust de foaie de napolitană, nu e așa de dulce. Le poți colora cum vrei și te distrezi decorând. O să-ți spun și care e cea mai bună variantă de uscare, mai pe larg, în rețetă.

 

Timp de pregătire: 10 min

Timp de uscare: 4 h la temperatura camerei

Am folosit și recomand acest șablon din silicon pentru dantele Kitchen Craft (pe care l-am luat acum ceva timp din cămara Bucătărașului, dar îl găsiți și la acel link).

 

Ai nevoie de:

·       50 g pastă de zahăr,

·       50 ml apă rece,

·       Un vârf de linguriță colorant alimentar gel albastru,

·       Un vârf de linguriță colorant alimentar gel galben

 

Cum se procedează:

Dantelele:

Păstrează proporția 1:1 de pastă de zahăr : apă. Eu am obținut 4 dantele mari și 4 mici și încă mi-a mai rămas pastă, pentru că am vrut să mă joc și să încerc tot felul de șabloane.

Amesteci bine pasta de zahăr cu apă rece. Adaugi coloranți și omogenizezi.

Întinzi puțină pastă pe un șablon din silicon pentru dantelă.

Tragi pasta de-a lungul șablonului cu o racletă pentru patiserie sau cu un cuțit. Încearcă să nivelezi cu racleta de câteva ori, astfel încât pasta să intre cât mai bine în șablon, iar dantela să iasă uniformă.

 

Procesul de uscare:

În continuare, ai de ales dacă să le usuci în cuptor sau la temperatura camerei. Și mie îmi place să obțin decorațiunile cât mai repede pentru că mai am de făcut și un tort și nu e timp suficient, însă uneori lucrurile bune au nevoie de timp.

Eu am făcut dantelele cu o zi înainte de a pregăti tortul. Am făcut teste, am uscat dantele și în cuptor și la temperatura camerei: la cuptor, încălzești  la foc foarte mic, 5 minute. Apoi stingi focul, deschizi puțin ușa și lași să se usuce înăuntru. Sau usuci dantela la temperatura camerei, adică pe masă, la umiditate 60%, câteva ore aprox 4 ore.

În cuptor se usucă mai repde, dar devin casante. La temperatura camerei se usucă lent și frumos, devin maleabile, te poți juca cu ele, formând falduri, cu mâinile, dacă vrei vreo rochiță. De aceea, eu îți recomand să lași dantela la uscat la temperatura camerei.


Cum să folosești dantelele:

După ce s-a uscat dantela, o desprinzi cu grijă, cu o racletă.

Dacă ai pregătit un tort îmbrăcat în frișcă cu mascarpone, ca în cazul meu, poți lipi dantela direct pe tort, nu e nevoie să o umezești. Pentru un tort cu diametru de 20 cm, vei avea nevoie de 2 dantele cu o lungime de 40 cm fiecare, le suprapui puțin când le așezi și apoi tai excesul (îți va rămâne o bucățică foarte mică).

Ține cont că la frigider, dantelele se vor înmuia foarte puțin (așa că nu te gândi să le dezlipești, că s-au așezat puțin strâmb sau că nu stau perfect), dar se comportă bine, după părerea mea. Eu am fost foarte mulțumită, iar sărbătoritul foarte bucuros!

 

Cum să păstrezi dantelele:

Dacă ai pregătit mai multe dantele și nu ai nevoie de toate la decorat, le poți păstra pe cele rămase într-o casoletă, la loc uscat și ferit de lumină.

Poftă Bună!

Sugar Laces

You need:

50 g of sugar paste,

50 ml of cold water,

a pinch of food coloring gel:

blue and yellow

Tools:

• a silicone lace mold

• spatulas, a bowl, a pastry squeegee, a kitchen scale, a teaspoon

 

How to made the laces:

Put in a bowl the cold water and the sugar paste. Keep the ratio 1:1 of sugar paste:water. Add gel food coloring. I used blue and yellow, to get a beautiful shade of green. Mix it well.

Spread a little sugar paste on a silicone lace mold. Pull the paste along the mold

with an angled spatula or a knife. Try to level it with the pastry squeegee a few times, so the paste to enter as well as possible in the mold, and the lace come out uniform.

You can dry the lace in the heated, but off oven, with the door open or at the room temperature. After several tests, I noticed that drying the lace in the oven is faster, but it makes it brittle.

At room temperature, the laces dry slow and beautiful, become soft and flexible. After it dries, carefully peel it off with a squeegee or by hand. You can use a knife

You can play with them, forming folds with the hands, and if you want you cand make a dress.

How to use the laces:

For a cake covered with cream and mascarpone frosting, you can stick the lace directly on the cake, no need to moisten. For a diameter cake 20 cm, you will need 2 laces with a length of 40 cm.

How to store the laces:

You can keep the remaining laces in a box in a dry place protected from light.

 

Have fun decorating!


Rețeta video:

Comentarii

  1. Buna ziua.
    De pasta de zahar este praf?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Da, este praf, dar pe cutie scrie pasta de zahar. Puteti urmari video, sa vedeti cum am procedat.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!